Zhvillimi i fëmijës: 1- 2 vjeç.

0
14265
Zhvillimi i fëmijës: 1- 2 vjeç.

Koha ndërmjet një dhe dy vjeç është një ndryshim i shpejtë. Fëmija juaj është në lëvizje dhe duke zbuluar botën. Prindërimi bëhet i ndryshëm në këtë fazë, sepse së pari duhet të mendoni për sigurinë e fëmijës suaj dhe të vendosni limitet, gjithashtu edhe të kujdeseni për të.

Disa prindërve u mungon bebja e tyre e vogël dhe disa të tjerë janë të kënaqur që tashmë fëmija i tyre është më i pavarur.

Zhvillimi social emocional.

Nga 18 muajsh fëmijët janë zakonisht:

 • Duke eksploruar mjedisin rreth tyre, duke prekur, duke tërhequr çdo gjë që ata mund të shohin dhe të arrijnë.
 • Duke shijuar kontaktin fizik (gudulisjet, përkëdheljet).
 • Emocionalisht të ndryshueshëm, ndryshojnë shpejtë humor nga të lumtur në të trishtuar ose të zemëruar.
 • Ka të ngjarë të kenë frikë nga të huajt.
 • Tregojnë një lidhje të fortë ndaj prindërve.
 • Tregojnë ankth kur u largohet njëri prind dhe shpesh përkëdhelet kur kthehet prindi.

parent_1-2reach

Nga 2 vjeç fëmijët janë zakonisht:

 • Duke filluar të shqyrtojnë më gjerësisht, hapin dyert dhe mund të vishen vetë.
 • Luajnë pranë fëmijëve të tjerë, por ende jo me fëmijët e tjerë (përveç nëse fëmija tjetër është i madh dhe i aftë për t’u përshtatur me lojën e një 2 vjeçari).
 • Në gjendje për të ndarë.
 • Shumë të frikësuar nga ndarja.
 • Në gjendje për të eksploruar më shumë gjëra të reja, të hapin dyert ose sirtarët.
 • Të luajnë afër fëmijëve të tjerë, por akoma jo me ata sepse janë më të vegjël dhe lojrat mund të jenë të rrezikshme ndonjëherë.
 • Nuk pëlqejnë t’i ndajnë lodrat me të tjerët.
 • Të frikësuar kur ndahen nga prindërit.
 • Të varur nga një qetësues siç është beberoni i vogël artificial.

parent_1-2books

Aftësitë motorike.

Nga 18 muajsh fëmijët zakonisht janë:

 • Duke ecur me mjeshtëri, por edhe shpesh bien në qoftë se ata përpiqen për të ecur shpejtë.
 • Ngjitjen mbi mobiljet e ulëta.
 • Në gjendje të shtyjnë një lodër të tillë si një karrocë.
 • Në gjendje për të vënë një objekt të tillë si një bllok qëllimisht mbi një tjetër.
 • Të fillojnë shkarravitjet me një laps.
 • Në gjendje të marrin objekte të vogla vetë.

parent_1-2walkal

Nga 2 vjeç fëmijët zakonisht janë:

 • Në gjendje për të vrapuar shpejtë pa rënë kur kthehen në një qoshe apo kur ndalojnë.
 • Ulen në mënyrë të vazhdueshme për të marrë objekte nga toka.
 • Në gjendje të sjellin një karrige të vogël në tryezë dhe të ulen në karrige në tryezë pranë jush.
 • Në gjendje të ecin mbrapsht duke tërhequr një lodër apo karrocë.

parent_1-2trike

Fjala dhe gjuha.

Nga mosha 18 muajsh fëmijët janë zakonisht në gjendje të:

 • Belbëzojnë me zë të lartë me veten ose të tjerët, sikur të jenë duke bërë një bisedë.
 • Të dëgjojnë gjërat që i thonë të tjerët dhe të kuptojnë kur i thua ‘jo’ për diçka.
 • Në gjendje të ndjeki udhëzime të thjeshta të tilla si; “merr këpucët ‘.
 • Në gjendje të identifikojë disa objekte të njohura kur juve ia përmendni (të tilla si ‘më trego topin’, ose ‘ku është luga’).
 • Përdor 6 ose më shumë fjalë të njohura edhe pse mund të mos jenë shumë të qarta, por që janë të kuptueshmë nga ai që kujdeset më shumë për të.

Nga 2 vjeç fëmijët zakonisht janë:

 • Në gjendje të përdorin deri në 50 fjalë të njohura.
 • Të dëgjojnë gjërat që thuhen për ta.
 • Fillojnë të vënë 2 fjalë së bashku të tilla si “makina e babit”.
 • Ai bashkohet me ju kur këndoni këngë të njohura.
 • Belbëzon kur është duke luajtur, me pak fjala të njohura në belbëzime.

parent_1-2pram