Zhvillimi Historik i fëmijës nga 4 – 6 muajsh .

0
6683
Baby Boy Smiling

Muajt 4, 5 dhe 6 janë një kohë emocionuese në zhvillimin e fëmijës tuaj. Midis  4 dhe 6 muaj të moshës, fëmija ka filluar të lëvizë më shumë dhe të imitojë tinguj të rinj.

Etapa Motorike. (Lëvizshmëria).

 • Përdor duart për të mbështetur veten kur është i ulur.
 • Rrotullohet nga shpina në bark dhe nga barku në shpinë.
 • Ndërsa qëndron në këmbë me mbështetje nga ju, pranon tërë peshën me këmbët e tij.
 • Kërkon të arrijë lodrat kur është i shtrirë në bark.
 • Ndërsa qëndron i shtrirë mbi kurrizin e tij arrin me të dyja duart për të luajtur me këmbët.
 • Përdor të dyja duart për të eksploruar lodrat.

Etapa Ndijore. (Ndjeshmëria).

 • Ndërsa është i shtrirë mbi kurrizin e tij transferon një lodër nga njëra dorë në dorën tjetër.
 • Sjell duart dhe objektet në gojë.
 • Në përgjithësi ndihet i lumtur përvec kur është i uritur apo i lodhur.
 • Në gjendje të qetësohet kur e tund, e prek apo i bën tinguj të ëmbël.
 • Nuk është i mërzitur nga tingujt e përditshëm.
 • Gëzon një shumëllojshmëri të lëvizjeve të ndryshme.

Etapa Komunikative. ( Komunikimi ) .

 • Frikësohet nga zhurmat e larta dhe të papritura.
 • Dëgjon dhe të përgjigjet kur i flet.
 • Fillon të belbëzojë me tingujt p, b dhe m.
 • Fillon të belbëzojë me tinguj të vazhdueshëm. (maaa, Daaa etj) .
 • Përdor belbëzimet për të marrë vëmendje.
 • Bën lloje të ndryshme të tingujve për të shprehur ndjenjat e tij .
 • Imiton tingujt dhe shprehje të ndryshme të fytyrës.
 • Njeh lodrat të cilat lëshojnë tinguj të ndryshëm.

Etapa Ushqimore. (Ushqyerja ) .

 • Tregon interes për ushqimin.
 • Fillon të hajë drithëra dhe ushqime pure.
 • Hap gojën kur I afrohet luga.
 • Lëviz ushqimin pure në gojë duke e gëlltitur atë.

red-exclamation-point-button-henrik-lehnerer 

Shenja të mundshme problematike.

 

Etapa Motorike. (Lëvizshmëria).

 • Ulet me kurrizin të rrumbullakosur.
 • Kontroll i dobët i kokës ose nuk është në gjendje për të ngritur kokën.
 • Vështirësi për të shtrirë krahët përpara për të arritur dicka.
 • Harkon kurrizin dhe ngurtëson këmbët kur qëndron i ulur me mbështetje.
 • Mban krahët mbrapa dhe ka këmbët e ngurta kur e mban të qëndrojë i mbështetur.

Etapa Ndijore. (Ndjeshmëria).

 • Nuk përpiqet të kap apo të kërkojë për të arritur lodrat.
 • Nuk sjellë duart apo objektet në gojë.
 • Shpesh nervozohet për asnjë arsye të dukshme.
 • Nuk ndjek me sy objektet që lëvizin.

Etapa Komunikative. ( Komunikimi) .

 • Nuk i përgjigjet tingujve ose zërave.
 • Nuk bën asnjë tinguj zanore.
 • Shmang kontaktin me sy.
 • Nuk buzëqesh apo qesh me zë.

Etapa Ushqimore. (Ushqyerja).

 • Nuk e mban vetë në dorë shishen apo beberonin kur ushqehet.