Zhvillimi Historik i fëmijës nga 2 – 3 vjeç.

0
4238

Fëmija juaj është duke u zhvilluar me shpejtësi dhe kopështi është shumë afër tij. Në këtë moshë është shumë e rëndësishme që të vërehen më kujdes  tendencat e përgjithshme të fëmijës suaj dhe grupimeve të sjelljes. Një ose dy shqetësime nuk duhet të shkaktojnë alarm.

Loja dhe aftësitë sociale.

 • Është në gjendje të marrë pjesë në grupe të vogla me fëmijët e tjerë.
 • Është i interesuar, i vetëdijshëm, dhe në gjendje të ruajë kontaktin me sy me të tjerët.
 • Kthen kokën si përgjigje kur i thërret në emër.
 • Eksploron mjedise të ndryshme të tilla si një shesh lojrash të ri.
 • Gëzohet kur lëkundet në kolovajzë tek këndi i lojrave.
 • Është në gjendje për të luajtur në situata sociale, pas një kohe të tranzicionit.
 • Gëzon kur luan me një shumëllojshmëri lodrash dhe materialesh.
 • Është në gjendje për të gjetur objektet që i interesojnë.
 • Është në gjendje për të gjetur objektet kur ju ua tregoni me gisht.
 • Gëzon kur luan me lodra muzikore.
 • Gëzon kur luan me lodra të reja në mënyra të ndryshme.
 • Zakonisht luan me lodrat pa i futur në gojë ato.
 • Është i kënaqur kur ulet dhe lexon një libër me ju.
 • Është në gjendje të marr pjesë në aktivitete të rrëmujshme që rezultojnë në duart e pista.

Bashkërendimi.

 • Gëzon dhe kërkon mënyra të ndryshme për të lëvizur dhe për të luajtur.
 • Ka qëndresë dhe forcë të mjaftueshme për të luajtur me bashkëmoshatarët.
 • Përdor duart për të ndihmuar veten të lëvizë nga një pozicion në tjetrin.
 • Koordinon lëvizjet e nevojshme për të luajtur dhe për të eksploruar përreth.
 • Zakonisht ecën me thembra të mbështetura dhe jo kryesisht në majë të gishtave.
 • Mund të mbajë ekuilibrin për të kapur topin kur e hedh drejt tij ose kur rrëzohet butësisht nga bashkëmoshatarët e tij.
 • Është në gjendje të eci dhe të rruajë ekuilibrin mbi sipërfaqet e pabarabarta.
 • Ecën nga një dhomë në tjetrën pa u përplasur në objekte dhe njerëz.
 • Vetëm mbahet pak mbi mobilje, mure apo njerëzit dhe ulet kur ndihet i lodhur.
 • Është në gjendje për të hedhur dhe përpiqet për të kapur topin pa humbur ekuilibrin.
 • Koordinon të dyja duart për të luajtur, lëkund një lodër ose hap vetë një enë apo objekt tjetër.
 • Përdor të dyja duart në mënyrë të barabartë për të luajtur dhe për të eksploruar lodra.
 • Koordinon duart dhe lëviz gishtat e nevojshëm për të marrë pjesë në lojëra dhe aktivitete në tavolinë.

Aktivitetet e përditshme.

 • Gëzohet gjatë kohës kur bën dush.
 • Është në gjendje të vetëqetësohet në makinë kur nuk është i lodhur ose i uritur.
 • Toleron pa u acaruar kur ndërron pelenat.
 • Nuk ka frikë të kthejë kokën prapa.
 • Është në gjendje të përdor gishtat për të marrë objekte të vogla, të tilla si copa të vogla të ushqimit.
 • Ha një larmi në rritje ushqimesh.
 • Ka një orar të stabilizuar gjumi.
 • Është zakonisht në gjendje të bjerë në gjumë i qetë dhe i relaksuar.
 • Është në gjendje të tolerojë dhe të veshi lloje të ndryshme të rrobave.
 • Është në gjendje të marrë vetë kafshatat e ushqimit dhe t’i fusë ato në gojë.
 • Është i vetëdijshëm kur ndjen se ka berë urinën në pelena.
 • Është në gjendje të tolerojë dhe të qëndrojë i qetë kur qeth flokët.
 • Është në gjendje të përshtatet me ndryshimet në rutinën e tij.

Shprehja e vetvetes.

 • Është përgjithësisht i lumtur kur nuk është i uritur apo i lodhur.
 • Është në gjendje të qetësohet me mënyra të ndryshme, dhe tinguj qetësues.
 • Është mësuar tashmë me tingujt e përditshëm dhe zakonisht nuk trembet nga ato.
 • Ka një orar të stabilizuar dhe të qetë gjumi.
 • Nuk kërkon një rutinë të tepruar për ta qetësuar.
 • Është në gjendje të gëzojë një shumëllojshmëri të gjerë të të prekurit, zhurmës, dhe erërave.
 • Qan dhe ju njofton kur lëndohet.
 • Është në gjendje të qetësojë veten kur është i mërzitur.
 • Është i gëzuar kur prek përbërje si ; bari apo rëra pas ekspozimeve të shumta.
 • Është në gjendje të kalojnë në një mjedis të ri apo aktivitet.
 • Është në gjendje të jetë larg nga prindërit kur është me njerëz të njohur.