Zhvillimi Historik i fëmijës nga 19 – 24 muajsh.

0
9793

Si fëmija juaj i afrohet moshës 2 vjeç, ata vazhdojnë të zhvillojnë aftësitë sociale, koordinimin, rutinat, vetë-shprehjen, dhe më shumë.

Është shumë e rëndësishme që të shikojmë për tendencat e përgjithshme të fëmijës suaj dhe grupimeve të sjelljes. Një ose dy shqetësime nuk duhet të shkaktojë alarm. Megjithatë, në qoftë se fëmija juaj nuk është shpesh dhe në mënyrë konsistente duke treguar më shumë se disa prej artikujve të listuara në çdo kategori moshe, të treguara në listën e mëposhtme, kontrolloni shqetësimin tuaj, dhe diskutojini ato me specialistin tuaj shëndetësor.

Loja dhe aftësitë sociale.

 • Kthen kokën në përgjigje ndaj emrit kur e thërret.
 • Është në gjendje të marrë pjesë në grupe të vogla me fëmijët e tjerë.
 • Është i interesuar, i vetëdijshëm, dhe në gjendje të ruajë kontaktin me sy me të tjerët.
 • Është në gjendje për të luajtur në situata sociale, pas një kohe të tranzicionit.
 • Tregon objektet për të cilat ka interes.
 • Është në gjendje për të gjetur objektet që ju jeni duke i treguar.
 • Eksploron mjedise të ndryshme të tilla si ; një kënd lojrash të ri.
 • Gëzon lëkundjet në sheshet e lojërave.
 • Gëzon kur e lëkund ose e hedh butësisht në ajër.
 • Gëzon kur luan me lodra të reja në mënyra të ndryshme.
 • Zakonisht luan me lodra pa i futur në gojë ato.
 • Gëzon kur është duke luajtur me një shumëllojshmëri të lodrave dhe materialeve.
 • Gëzon kur mban dhe luan me lodra muzikore.
 • Gëzon kur ulet për të parë ose për të lexuar një libër.

Bashkërendimi.

 • Është shpesh në lëvizjenga pozicione të ndryshme (p.sh. zvarritje, ngjitje, lodron, dhe ecën) për të shqyrtuar dhe për të marrë objektet që dëshiron.
 • Koordinon lëvizjet e nevojshme që i duhen për të luajtur dhe për të eksploruar.
 • Zakonisht ecën me thembra dhe jo vetëm në majë të gishtave.
 • Gëzon dhe kërkon mënyra të ndryshme për të lëvizur dhe për të luajtur.
 • Ka qëndresë dhe forcë të mjaftueshme për të luajtur me bashkëmoshatarët.
 • Mund të mbajë ekuilibrin për të kapur topin ose kur rrëzohet butësisht nga bashkëmoshatarët.
 • Është në gjendje për të hedhur dhe përpiqet për të kapur topin pa humbur ekuilibrin.
 • Përdor duart për të ndihmuar të lëvizë nga një pozicion në tjetrin.
 • Përdor të dyja duart në mënyrë të barabartë për të luajtur me to dhe për të eksploruar lodrat.

Aktivitetet e përditshme.

 • Gëzon gjatë kohës kur bën dush.
 • Është në gjendje të qetësohet vetë kur ngisni makinën dhe kur nuk është i lodhur apo i uritur.
 • Zakonishti toleron pa qarë ndërrimet e pelenave.
 • Nuk ka frikë kur e lëviz kokën për tu mbështetur mbrapa.
 • Është në gjendje të përdorë gishtat për të marr objekte të vogla, të tilla si ; copa të vogla të ushqimit
 • Është në gjendje për të ngrënë një larmi në rritje të ushqimit.
 • Zakonisht mund të marri pjesë kur e vishni pa u mërzitur.
 • Ka një orar të stabilizuar gjumi.
 • Është zakonisht në gjendje të qetë kur bie në gjumë.
 • Është në gjendje të tolerojë dhe të veshi materiale të ndryshme të veshjeve.

Shprehja e vetvetes.

 • Është përgjithësisht i lumtur kur nuk është i uritur apo i lodhur.
 • Është në gjendje të qetësohet kur e tund, e prek, apo  dhe me tingujt qetësues.
 • Është mësuar tashmë me tingujt e përditshëm dhe zakonisht nuk trembet nga ato.
 • Ka një orar të stabilizuar dhe të qetë gjumi.
 • Nuk kërkon një rutinë të tepruar për ta qetësuar.
 • Është në gjendje të gëzojë një shumëllojshmëri të gjerë të të prekurit, zhurmës, dhe erërave.
 • Qan dhe ju njofton kur lëndohet.
 • Është në gjendje të qetësojë veten kur është i mërzitur.
 • Është i gëzuar kur prek përbërje si bari apo rëra pas ekspozimevetë shumta.
 • Është në gjendje të kalojë në një mjedis të ri apo aktivitet.
 • Është në gjendje të jetë larg nga prindërit kur është me njerëz të njohur.