Zhvillimi Historik i fëmijës nga 13 – 18 muajsh.

0
6692

Në këtë moshë fëmija juaj është duke u bërë më aktiv dhe më i pavarur. Të shohim më poshtë progresin e piketave të zhvillimeve.

Etapa Motorike. (Lëvizshmëria).

 • Ecën në mënyrë të pavarur.
 • Ulet për të marër një lodër.
 • Përplas dy objekte.
 • Ndihmon kur është duke u veshur / zhveshur.

Etapa Ndijore. (Ndjeshmëria).

 • Ka një orar të rregullt gjumi.
 • Është në gjëndje të gëzojë një shumëllojshmëri të gjerë të të prekurit, zhurmave, dhe erërave.
 • Ha një larmi në rritje të ushqimeve.

Etapa Komunikative. ( Komunikimi) .

 • Kombinon tingujt dhe gjestet.
 • Imitoni fjalë dhe veprime.
 • Vazhdimisht ndjek udhëzimet e thjeshta.
 • Tregon interes për fotot.
 • Mund të identifikojë 1-2 pjesë të trupit kur ja përmendni.
 • Përdor rreth 20 fjalë (kryesisht emra).
 • U përgjigjet pyetjeve.
 • Vazhdon të prodhojë fjali në belbëzimet e tij.
 • Pikat objekte të njohura dhe njerëzit në foto.
 • Kupton fjalët “Nën” dhe “mbi”.
 • Reagon ndaj pyetjeve me po / jo duke tundur kokën .
 • Kupton deri në 50 fjalë.

Etapa Ushqimore. (Ushqyerja).

 • Rrit shumëllojshmërinë e ushqimeve të copëtuara.
 • Mban në dorë dhe pi nga një filxhan.

red-exclamation-point-button-henrik-lehnerer

Shenja të mundshme problematike.

 

Etapa Motorike. (Lëvizshmëria).

 • Në pamundësi për të ndërmarrë hapa në mënyrë të pavarur.
 • Balancim i dobët në këmbë, bie shpesh.
 • Ecën në majë të gishtave të këmbës.
 • Nuk ngrihet për të qëndruar në këmbë.
 • Nuk mund të zvarritet për të ngjitur shkallët.
 • Nuk përdor refleksin pincë (gishtit të madh dhe gishtit tregues) për të mbajtur objekte të vogla në dorë.

Etapa Ndijore. (Ndjeshmëria).

 • Tejet i ndjeshëm apo plotësisht në padijeni të stimujve që lëshojnë zërat e lartë dhe materialet e ndryshme.
 • Nuk gëzon kur përkëdhelet apo preket nga prindërit.
 • Acarohet kur ka të bëjë me përbërje apo materiale të caktuara.
 • Tregon nivel të pazakontë të frikës kur këmbët i ka të hequra nga toka.

Etapa Komunikative. ( Komunikimi) .

 • Nuk belbëzon.
 • Nuk mban kontaktin me sy.
 • Nuk përgjigjet kur e thërret në emër.
 • Nuk bën asnjë përpjekje për të komunikuar.