Zhvillimi Historik i fëmijës nga 10 – 12 muajsh.

0
6010

Duke iu afruar vitit të parë të jetës, zhvillimi i fëmijës suaj do të përparojë në faza të reja.

Nga 10 deri në 12 muaj, fëmija juaj do të bëhet më aktiv dhe i angazhuar me botën rreth tij. Më poshtë do të gjeni aftësitë që duhet të ketë përvetësuar fëmija juaj deri në moshën 12 muaj.

Etapa Motorike. (Lëvizshmëria).

 • Tërhiqet për të qëndruar në këmbë dhe lundron nëpër mobilje.
 • Qëndron i vetëm dhe merr disa hapa të pavarura.
 • Mund të fillojë të eci në mënyrë të pavarur.
 • Lëviz nga pozicione të ndryshme për të eksploruar mjedisin dhe për të marrë lodrat e dëshiruara.
 • Ulet pa mbështetje dhe është në gjendje për të kthyer kokën për të parë objekte pa e humbur ekuilibrin.
 • Mirëmban balancën kur është duke hedhur objekte.
 • Përplas duart.
 • Vështron përqark ndërsa trupi është në lëvizje.
 • Zgjat qafën për të parë rreth një qosheje ose një pengese tjetër.
 • Hedh objekte në një enë me një hapje të madhe.
 • Përdor gishtin tregues dhe gishtin e madh për të marrë objekte të vogla.

Etapa Ndijore. (Ndjeshmëria).

 • Kënaqet duke dëgjuar këngë.
 • Gëzon kur prek materiale të ndryshme si: ushqimi, batanije, baltë, bojë etj
 • Eksploron lodra me gishta dhe gojë.
 • U afrohet ose u largohet tingujve që vijnë nga një distancë.
 • U afrohet ose u largohet objekteve që fëmija sheh në distancë.

Etapa Komunikative. ( Komunikimi ) .

 • Përdor fjalën “mama” ose “Dada” në mënyrë kuptimplotë.
 • U përgjigjet komandave të thjeshta, si p.sh. “Eja këtu”
 • Prodhon vargjet e gjata të të folurit (i quajtur zhargon) në komunikimin shoqëror.
 • Thotë një apo dy fjalë.
 • Imiton tinguj të të folurit.
 • Belbëzimet kanë tingujt dhe ritmet e fjalës.
 • Kupton deri në 50 fjalë.
 • I kushton vëmendje kur ju i kërkoni apo i tregoni dicka.
 • Qan dhe e kupton kur lëndohet.

Etapa Ushqimore. (Ushqyerja).

 • Ushqen veten nëpërmjet gishtave.
 • Ushqehet me një shumëllojshmëri në rritje të ushqimit.
 • Është gati për të provuar perime të gatuara butë, fruta të buta, dhe ushqime të gishtave (biskota, makarona të gatuara)
 • Mund të jetë gati për të filluar ushqimin vetë me lugë.
 • Gëzon një shumëllojshmëri më të madhe të aromave dhe shijeve.
 • Është duke zhvilluar më shumë dhëmbë dhe ka kontroll më të mirë të gjuhës dhe buzëve.
 • Fillon të përdori një filxhan të hapur për të pirë lëngje.

 
red-exclamation-point-button-henrik-lehnerer

Shenja të mundshme problematike.

 

 

Etapa Motorike. (Lëvizshmëria).

 • Vështirësi për të qëndruar në këmbë për shkak të këmbëve të ngurtësuara ose në majë të gishtave.
 • Përdor vetëm krahët për tu ngritur deri në këmbë.
 • Ulet me peshën e tij vetëm në një anë.
 • Ka nevojë të përdorë krahët për të qëndruar ulur.
 • Kontroll i dobët i kokës në pozicionin vertikal.

Etapa Ndijore. (Ndjeshmëria).

 • I përgjigjet me bezdi lëvizjeve të ndryshme.
 • Reagon ashpër kur prek ose ekspozohet ndaj përbërjeve të ndryshme.

Etapa Komunikative. ( Komunikimi ) .

 • Nuk kthehet kur dikush e thërret në emër.
 • Tregon asnjë njohje ndaj fjalëve të njohura të tilla si “mama”, “dada” ,”qeni”.

 Etapa Ushqimore. (Ushqyerja).

 • Nuk përdor gishtat për të marr objekte të vogla ose ushqimin.
 • Foshnja refuzon ushqime të ngurta, duke preferuar vetëm qumësht.