Caucasian girl drinking glass of milk.
Caucasian girl drinking glass of milk.

Pse ekspertët rekomandojnë të prisni prezantimin e qumështit të lopës deri sa foshnja juaj të jetë 12 muajshe?

Ka disa arsye për të vonuar futjen e qumështit të lopës deri sa fëmija juaj të arrijë ditëlindjen e tij të parë.

Bebet nuk mund ta tretin qumështin e lopës aq plotësisht apo aq lehtë sa qumështin e gjirit ose formulën. Qumështi i lopës përmban përqendrime të larta të proteinave dhe mineraleve, të cilat mund të godasin mbi veshkat e pamaturuara plotësisht të fëmijës suaj. Përveç kësaj, qumështi i lopës nuk ka sasinë e duhur të hekurit, të vitaminës C, dhe vlerave ushqyese të tjera për një foshnje. Kjo, gjithashtu mund të shkaktojë mungesë hekuri – anemi në disa foshnje, pasi proteina e qumështit të  lopës mund të irritojë muret e sistemit të tretjes, duke çuar deri në fece me gjak. Së fundi, qumështi i lopës nuk përmban llojin më të shëndetshëm të yndyrës që i duhet një foshnjeje për rritjen e saj/tij.

Kur fëmija juaj të jetë gati për ta tretur atë, sido qoftë, qumështi do të bëhet një pjesë e rëndësishme e dietës së tij. Ai është një burim i pasur me kalcium, i cili ndërton dhëmbë dhe kocka të forta; ndihmon në rregullimin e koagulimit të gjakut dhe në kontrollin e muskujve. Dhe kjo është një nga burimet e pakta të vitaminës D, e cila ndihmon trupin të përthithë kalcium dhe është, gjithashtu vendimtare për rritjen e kockave. Pothuajse të gjithë qumështet në SHBA janë të fortifikuar me vitaminë D. (Rrezet ultravjollcë janë një tjetër burim, por ato janë të bllokuara nga kremërat kundra diellit.)

Qumështi gjithashtu ofron proteina për rritjen, si dhe karbohidratet, të cilat do t’i japin fëmijës tuaj energjinë që i nevojitet për të shëtitur gjatë gjithë ditës.

October-2006-060-Version-3

Por mos harroni, koha më e mirë kur ju mund t’i filloni qumështin e lopës fëmijës tuaj është pas moshës 12 muajsh.