Pozicionet korrekte të të dhënit gji.

0
5227

Pozicionet korrekte të të dhënit gji.

breast-feeding

1. Pozicioni i djepit ( Cradle position).

1
Ky është pozicioni klasik, dhe më i përdoruri. Duhet që koka e të voglit të arrijë deri tek gropa e krahut dhe të shtrihet në parakrahun tuaj. Mbështeteni këmbën tuaj mbi një stol në mënyrë që të mos lejoni rrëshkitjen e bebes. Vendoseni beben direkt mbi prehërin tuaj(ose mbi një jastëk mbi prehërin tuaj)dhe fytyra e tij është paralel me ju anash. Baçini i tij duhet të vendoset mbi stomakun tuaj, ndërsa hunda e tij duhet të vendoset mbi thithën e gjirit. Kalojeni krahun e tij poshtë tuajit.
Nqs po ushqeni beben në të djathtën tuaj, vendoseni kokën e tij në gropën e krahut të djathtë. Shtrijeni parakrahun dhe dorën tuaj përgjatë kurrizit të bebes për të mbajtur kokën e tij. Vendosini gjunjët e tij përreth trupit tuaj ose nën gjirin tuaj të majtë. Në këtë mënyrë mund të poziciononi beben horizontalisht ose me një kënd të vogël, pozicion që ia lehtëson gjimarrjen të voglit.
Kur është i përshtatshëm ky pozicion: Është i përshtatshëm për bebet e lindura në kohë dhe në mënyrë natyrale(vaginale). Disa nëna e gjejnë këtë pozicion të vështirë pasi e kanë të vështirë të drejtojnë gojën e bebes drejt thithit , për shkak të dobësisë fiziologjike që kanë muskujt e qafës së të porsalindurit, prandaj nëse edhe ju mendoni kështu atëherë përdoreni këtë pozicion pas muajit të parë të jetës së bebes tuaj, kur këta muskuj tonizohen dhe bebja nis ta mbajë disi kokën. Ky pozicion nuk pëlqehet as nga gratë të cilat i janë nënshtruar një prerjeje cezariane, pasi bebja ushtron mjaft presion mbi abdomen.

 

2. Pozicioni Ndër-Djep ( Cross-Cradle).

2

Ky pozicion ndryshon nga i pari pasi në këtë pozicion të ri ju nuk e mbështesni kokën e bebes në gropen e krahut. Më saktë , krahët tuaj këmbejnë rolet. Nqs ju po ushqeni beben me gjirin djathtë, përdorni dorën dhe krahun e majtë për të mbajtur beben. Rrotullojeni trupin e tij drejt jush, kështu që gjoksi dhe barku i tij janë të pozicionuara drejt jush. Me gishtin tuaj të madh dhe gishtat e tjerë pas kokës dhe poshtë veshit, drejtojeni gojën e të voglit drejt gjirit tuaj.
Kur është i përshtatshëm ky pozicion: Ky pozicion mund të jetë i përshtatshëm për bebet me peshë të vogël dhe për fëmijët të cilët kanë vështirësi gjatë ushqyerjes me gji, pra që nuk janë përshtatur mirë me gjirin.

 

3. Pozicioni futbollistit ( Football/Clutch).

3

Si sygjeron edhe emri, në këtë pozicion ju e fusni beben poshtë krahut tuaj (në të njëjtën anë me të cilën do të kryeni ushyerjen) si topin e regbisë apo një kuletë…fillimisht, poziciononi beben anash jush, poshtë krahut tuaj. Ai duhet të jetë përballë jush me hundën në nivelin e thithes së gjirit dhe këmbët rreth trupit tuaj drej shpinës suaj. Mbështesni krahun mbi një jastëk të vendosur mbi prehrin tuaj ose anash jush, dhe mbani shpatullat, qafën dhe kokën e të voglit në krahun dhe dorën tuaj. Duke përdorur një kapje si -C- për gjirin me anën e dorës tjetër, drejtojeni të voglin drejt thithit të gjirit, fillimisht mjekrën. Pooooor kujdes – mos e shtyni të voglin drejt gjirit me forcë, pasi ai mund të kundërshtojë duke harkuar dhe larguar kokën duke e shtyrë dorën tuaj. Përdorni parakrahun për të mbajtur shpatullat e tij.
Kur është i përshtatshëm ky pozicion: ju mund të provoni këtë pozicion nëse i jeni nënshtruar një prerjeje cezariane, për të mos vendosur beben mbi barkun tuaj, vendosje që do t’ju shkaktonte dhimbje. Ky pozicion mund të rekomandohet edhe nëse bebja juaj ka peshë të vogël ,apo hasni vështirësi për ta vendosur atë në gji. Ky pozicion është i volitshëm edhe nëse keni gjinjë të mëdhenj, ose thitha gjiri të sheshta. Po ashtu mund të zgjidhni këtë pozicion nëse keni binjakë, në mënyrë që ti ushqeni ata në mënyrë të njëhershme.

 

4. Pozicioni Shtrirë ( Side-Lying) .

 

4

Për të ushqyer të voglin në këtë pozicion(shtrirë në anë në shtrat), vendosni disa jastëkë për të mbështetur shpinën. Ju mund të vendosni një jastëk poshtë kokës dhe shpatullave. Qëllimi është që të vendosni shpinën dhe krahët në një kënd të lehtë. Bebja vendoset përballë jush, mjaft pranë duke e shtyrë me dorë kokën e tij drejt gjirit. Nëse nuk ndjeheni rehat, dorën mund ta vendosni edhe poshtë kokës suaj. Nëse duhet që bebja të vendoset pak më lartë apo afër jush pasi nuk e arrin dot gjirin, atëherë vendosni një jastëk të vogël ose batanije të palosur poshtë kokës së tij. Koka e bebes duhet të jetë paralel me gjirin dhe jo poshtë tij.