Kulloshtra. Si ndryshon qumështi i gjirit gjatë javëve të para.

0
7230
Kulloshtra

Kulloshtra.

img_img-78978-breastmilk-displayPërbërja e qumështit gjithashtu ndryshon gjatë laktacionit. Qumështi i gjirit i maturuar duket shumë më ndryshe nga kulloshtra, e cila prodhohet në ditët e para pas lindjes. Sipas Guthrie (1989), çdo 100 ml Kulloshtër jep rreth:

  • 58 kalori
  • 5.3 g karbohidratet
  • 2.9 g yndyra
  • 3.7 g protein

Kulloshtra është e ulët në yndyrë dhe karbohidrate. Si rezultat i kësaj, ka më pak kalori në qumështin e nënës për ditët e para të jetës së foshnjës.

Kulloshtra është e verdhë, sepse ajo përmban nivele të larta të beta Karotenit (10 herë më shumë se sa është gjetur në qumështin e maturuar).

Kulloshtra gjithashtu përmban nivele të larta të vitaminës E dhe zinkut.

Përbërja e qumështit ndryshon me shpejtësi gjatë javës së parë, duke u rritur në yndyrë dhe përqendrim laktoze dhe duke rënë në proteina, vitamina, dhe përmbajtje mineralesh. Pas 7 ditëve të para, ndryshimet vazhdojnë me një ritëm më të ngadaltë derisa qumështi të arrijë në fazën e “pjekur-maturuar” rreth ditës së 21 (Institute of  Medicine, National Academy of Sciences 1991).

Deri kohët e fundit, njerëzit besonin se përbërja e yndyrës dhe kalorive në qumështin e gjirit nuk ndryshon shumë, pasi arrin fazën e pjekur. Por ajo mund të ndryshojë në të vërtetë.

Një studim i vitit 2005 ka raportuar se nënat që ishin në gji për më shumë se një vit prodhonin qumësht të konsiderueshëm më të yndyrshëm dhe me më shumë kalori se sa nënat që e ushqenin me gji beben e tyre për më pak se 6 muaj (Mandel et al 2005).

Rezultatet janë intriguese, por, për shkak se studimi nuk i kishte ndjekur gratë që nga lindja, nuk dihet nëse këto nëna kishin patur që në fillim qumësht me kalori të larta apo jo. Gratë që prodhojnë qumësht të lartë në yndyrë që në fillim mund të kenë më shumë sukses në gjidhënie dhe ta vazhdojnë më gjatë atë.

Nëse dëshironi të dini më shumë rreth qumështit të maturuar klikoni këtu.

References:
Nutrients and calories in breast milk
Auestad et al. 2001. Growth and Development in Term Infants Fed Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids: A Double-Masked, Randomized, Parallel, Prospective, Multivariate Study. Pediatrics 108 (2): 372-381
Auestad et al 2003. Visual, Cognitive, and Language Assessments at 39 Months: A Follow-up Study of Children Fed Formulas Containing Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids to 1 Year of Age. Pediatrics 112 (3): e177-e183
Ben Shaul DM. 1962. The composition of the milk of wild animals. International Zoo Yearbook 4: 333-342.
Bernhart FW. 1961. Correlations between growth-rate of the suckling of various species and the percentage of total calories from protein in the milk. Nature 191: 358-360.
Brenna TJ et al. 2007. Docosahexaenoic and arachidonic acid concentrations in human breast milk worldwide. Am J Clinical Nutrition 85: 1457-1464.
Department of Health and Social Security. 1988. Present day practice in infant feeding: third report: report of a Working Party of the Panel on Child Nutrition, Committee on Medical Aspects of Food Policy: Report on Health and Social Subjects 32. Her Majesty’s Stationery Office, London.
Gopalan C, Ramasastri BV, and Balasubramanian SC. 2000. Nutritive value of Indian foods. Hyderabad, India: NIN, ICMR.
Guthrie AH. 1989. Introductory Nutrition. St. Louis, MO: Times Mirror/Mosby College Publishing.
Hadders-Algra M. Bouwstra H, van Goor SA, Dijck-Brouwer DA and Muskiet FA. Prenatal and early postnatal fatty acid status and neurodevelopmental outcome. 2007. Journal of Perinatal Medicine 35 Suppl 1: S28-34.
Institute of Medicine, National Academy of Sciences. 1991. Nutrition during lactation. Washington, DC: National Academy Press.
Jenness 1974. Biosynthesis and composition of milk. Journal of investigative dermatology. 63: 109-118.
Leeson CPM, Katterhorn M, Deanfield JE and Lucas A. 2001. Duration of breastfeeding and arterial distensibility in early adult life: population based study. BMJ 322: 643-7.
Makrides et al 1994. Fatty acid composition of brain, retina, and erythrocytes in breast- and formula-fed infants. Am Journal Clinical Nutrition 60: 189-194.
Mandel D, Lubetsky R, Dollberg S, Barak S, Mimouni FB. 2005. Fat and energy contents of expressed human breast milk in prolonged lactation. Pediatrics 116:e432-e435.
Mott GE, Jackson EM, McMahan CA, McGill HZ. 1990. Cholesterol metabolism in adult baboons is influenced by infant diet. J Nutrition. 120:243–251
Pond WG. 2003. Dietary Fatty Acids and Cholesterol in Normal Brain Development. Comments on Theoretical Biology, 8(1): 37-68.
Siimes MA, Vuori E, Kuitunen P. 2008. Breast milk iron–a declining concentration during the course of lactation. Acta Pædiatrica 68(1): 29 – 31.
Wang CD, Chu PS, Mellen BG, and Shenat JP. 1999. Creamotocrit and the nutrient composition of human milk. Journal of Perinatology 19(5): 343-346.
Woolridge MW. 1995. Baby-controlled breastfeeding: Biocultural implications. In: Breastfeeding: Biocultural perspectives. P. Stuart-Macadam and KA Dettwyler (eds). New York: Aldine deGruyter.

ticiana-kushi-cbecertifikimet