Kulloshtra: Çfarë është ajo?

0
9653

Kulloshtra: Çfarë është ajo?

P9050942

 

Ne jemi klasifikuar si gjitarë, sepse ne mund të prodhojmë qumësht në mënyrë specifike për të ushqyer fëmijët tanë. Qumështi i gjirit përmban ushqime kyçe dhe shumë të rëndësishme që e ndihmojnë fëmijën tuaj të rritet, fizikisht dhe mendërisht, duke luftuar sëmundje të ndryshme e duke i çuar autoritetet më mjekësore të besojnë se gjiri është ilaçi më i mirë.

Edhe pse gjiri mund të jetë më i miri në sytë e mjekësisë, qumështi i gjirit jo tek të gjithë është krijuar i barabartë. Qumështi juaj i gjirit kalon nëpër faza, duke ndryshuar shpeshherë për të përmbushur nevojat e fëmijës tuaj në rritje. Hulumtimet kanë treguar se kulloshtra, qumështi i prodhuar gjatë shtatzënisë dhe menjëherë pas lindjes, është jashtëzakonisht i dobishëm për fëmijën tuaj, me efekte të cilat qëndrojnë deri në moshën e rritur. Kulloshtra përbëhet nga përqendrime të larta të imunoglobulinave, antitrupave të nënës që mbrojnë sistemin imunitar të fëmijës suaj, si dhe qeliza të bardha gjaku, ujë, proteina, yndyrna, minerale, vitamina dhe karbohidrate.

Zakonisht e referuar si “qumështi i parë,” kulloshtra është e trashë, një lëng ngjitës i verdhë që ju prodhoni në sasi të konsiderueshme më të vogla para se të fillojë laktacioni juaj i plotë. Disa nëna me gji mund të shqetësohen se foshnja e tyre nuk po merr ushqim të mjaftueshëm, por mos u shqetësoni. Edhe pse ju prodhoni vetëm sasi të vogla kulloshtër, pak lugë janë mëse mjaftueshëm për të ushqyer fëmijën tuaj, kapaciteti i stomakut të të cilit një ditë pas lindjes është sa një gogël e vogël (5-7 ml). Ditën e tretë, stomaku i fëmijës tuaj të porsalindur mund të mbajë gati 30 ml lëngje, dhe ditën e shtatë stomaku i bebit është dyfishuar në madhësi, duke mbajtur pothuajse 60 ml qumësht. Prodhimi i qumështit të gjirit ndjek një cikël të ngjashëm, i cili prodhon aq qumësht sa për të përmbushur nevojat e fëmijës tuaj në rritje.

 

dsc_1747

 

Ju filloni të prodhoni “qumështin e parë” ose kulloshtrën, drejt fundit të shtatzënisë dhe vazhdoni prodhimin e saj deri rreth një javë pas lindjes. Ushqejeni me gji fëmijën tuaj pothuajse menjëherë pas lindjes. Kjo është një përvojë e mrekullueshme në lidhjen nënë-fëmijë dhe siguron që fëmija juaj do të konsumojë një sasi të mjaftueshme të kulloshtrës gjatë disa orëve të para të jetës.

Gjatë kësaj kohe, epiteli i zorrëve (kufiri midis indeve të zorrëve dhe mjedisit të jashtëm) është ende i depërtueshëm nga molekulat e mëdha si imunoglobulinat, të cilat ndihmojnë në përthithjen e këtyre antitrupave të fuqishme të nënës. Kulloshtra gjithashtu redukton inflamacionin, mbron nga toksinat dhe nxit rritjen e qelizave, duke e ndihmuar fëmijën tuaj të gjenerojë një membranë zorrësh jo të depërtueshme dhe për të mbajtur një trakt sa më të shëndetshëm gastrointestinal. Kulloshtra e ndihmon gjithashtu bebin që ai të dalë jashtë dhe të nxjerrë gazrat.

Marrja mjaftueshëm e kulloshtrës edhe ndihmon për të mbrojtur fëmijën tuaj nga infeksioni dhe për të ndërtuar sistemin imunitar. Kulloshtra përmban përqendrime të larta të IgA sekretuese, imunoglobulinës dominuese që kalon nëpërmjet qumështit të gjirit tuaj; Laktoferinë, i cili vepron si një antibakterial për të parandaluar infeksionet tek foshnjat e njeriut; dhe leukocite, qelizat e bardha mbrojtëse. Këto ushqime ndihmojnë fëmijën tuaj që të jetë i mbrojtur nga bakteret, viruset dhe kërpudhat.

 

DSC_1280

Vetëm 36 orë pas lindjes së fëmijës, qumështi i gjirit juaj fillon të transformohet; ju filloni të prodhoni qumështin e “pjekur”, i cili përmban më shumë laktozë dhe më pak natrium, klorur dhe imunoglobulina. Prodhimi i qumështit rritet në mënyrë të konsiderueshme për të akomoduar nevojat në rritje të fëmijës tuaj. Edhe pse qumështi i pjekur përmban më pak imunoglobulina, fëmija juaj është ende i mbrojtur kundër viruseve dhe baktereve për sa kohë që ju vazhdoni dhe e ushqeni atë me gji.