Ku ndryshojnë infeksionet virale/virozat nga infeksionet bakteriale?

0
2743

Të dyja, si infeksionet bakteriale dhe virale mund të shkaktojnë temperaturë, rrënqethje dhe rraskapitje. Mund ta keni të vështirë të bëni dallimin mes tyre.

Një infeksion bakterial karakterizohet nga skuqje, nxehtësi, ënjtje dhe dhimbje në një pjesë të trupit. Pra, në qoftë se fëmija juaj ka dhimbje fyti bakteriale, ai do të ketë më shumë dhimbje në njërën anë të fytit. Infeksionet bakteriale zakonisht trajtohen me një antibiotik të veçantë, e cila vetëm vret bakterin që e ka shkaktuar sëmundjen.

Infeksionet virale, megjithatë, përfshijnë pjesë të ndryshme të trupit në të njëjtën kohë. Pra, në qoftë se fëmija juaj ka një infeksion viral, ai mund të ketë një rrufë, kollë dhe dhimbje të trupit.

Antibiotikët nuk kanë efekt në infeksionet virale si ftohjet apo gripi. Përdorni antibiotikë vetëm për infeksionet bakteriale të cilat nuk shërohen/përmirësohen vetë me kalimin e ditëve.

Trajtimi për infeksionet virale zakonisht përfshin pirjen e sa më shumë ujë dhe lëngje, pushim dhe duke marrë ndonjë shurup për lehtësim dhimbjesh apo ilaçe për të ulur temperaturën e lartë.

Shumica e infeksioneve virale, si gripi, kanë vaksina. Ato mund t’i japin trupit një ndihmë për ta luftuar virusin më shpejt dhe në mënyrë më efektive.