Ja ushqimet që duhet t’i shmangni gjatë shtatzënisë.

0
3144
ushqimet që duhet t'i shmangni

Ju duhet të jeni tepër të kujdesshme për atë që hani kur jeni shtatzënë, sepse tashmë duhet të kujdeseni edhe për beben! Këtu do të gjeni një listë të ushqimeve për t’u shmangur definitivisht:

Peshk i pagatuar, mish, qumësht ose vezë.

Konsumimi i peshkut të pagatuar, mishit, qumështit apo vezëve ju vë në rrezik ekspozimi ndaj baktereve të dëmshme si: bakteret koliformë, salmonela dhe E. Coli, ose mund të shkaktojë toksoplazmozë, një infeksion serioz parazitar.

Alternativa e shëndetshme: Mishi duhet të jetë i gatuar në një temperaturë të sigurt ( 63-71 Celsius, në varësi të llojit) në mënyrë që të siguroheni plotësisht se nuk do të përmbajë parazitë dhe baktere të dëmshme. Vezët e pabëra dhe qumështi duhet të shmangen, por vezët e ziera dhe qumështi i pasterizuar janë shumë të rëndësishme gjatë shtatzënisë.

Mish gjysëm i gatuar.

Mishi mund të përmbajë bakterin listeria, që mund t’ju sëmurë ju dhe fëmijën tuaj.

Aternativa e shëndetshme: Avulloni mishin në të paktën 74 gradë Celsius.

Peshku i lartë në mërkur.

Gratë shtatzëna duhet të shmangin konsumin e  peshqëve që kanë nivele të larta të mërkurit si: peshkaqeni dhe peshku shpatë, pasi merkuri mund të dëmtojë seriozisht zhvillimin e trurit të foshnjës.

Alternativa e shëndetshme: Merluci, levreku, salmoni dhe toni, ndër të tjera përmbajnë nivele relativisht të ulëta të merkurit në krahasim me të tjerët, por ju duhet të kufizoni konsumin tuaj deri në 170 gramë në javë dhe sigurohuni që çdo gjë të jetë gatuar plotësisht.

Ushqim deti i tymosur.

Ushqimi i detit i tymosur mund të përmbajë bakterin listeria, gjë që mund të bëjë që ju dhe fëmija juaj të sëmureni. Ushqimet e ëmbla të konservuara janë të sigurta për t’u ngrënë gjatë shtatzënisë, por ato frigoriferike duhet të shmangen.

Alternativa e shëndetshme: Si një alternativë më e sigurt për prodhimet e detit të tymosura, bëni pjekjen e tyre.

Butak të papërpunuar.

Butakët e papërpunuar, si molusqet mund të përmbajnë viruse dhe baktere të rrezikshme, të cilat mund të çojnë në sëmundje shkatërruese si tek ju ashtu edhe tek foshnja.

Alternativa e shëndetshme: Duhet të jenë të gatuara plotësisht para se të haen gjatë shtatëzanisë, pasi ata mund të përmbajnë një mori të shumë bakteresh potencialisht të dëmshme.

Djathrat e butë.

Djathi bri, feta, panela dhe produkte të tjera të qumështit duhet të shmangen gjatë shtatzënisë, përveç nëse etiketat e tyre thonë se ato janë bërë nga qumështi i pasterizuar.

Alternativa e shëndetshme: Djathi i fortë si ai amerikan, çedar dhe zviceran janë krejtësisht të shëndetshëm për t’u ngrënë gjatë shtatzënisë dhe janë të pasur me kalcium, mes ushqyesve të tjerë gestacionalë. Djathi i pasterizuar, gjiza dhe mocarela gjysëm e butë janë gjithashtu të sigurt për të ngrënë.

 

Alkooli.

Alkooli mund të ketë efekte shkatërruese në rritjen e foshnjës dhe të shkaktojë Sindromin Fetal Alcohol, gjë që rezulton në zhvillim të ngadaltë dhe probleme të të mësuarit për fëmijën tuaj, si dhe probleme fizike që ndikojnë në veshkat, shikimin ose kockat.

Alternativa e shëndetshme: Mocktails janë përzierje të frutave dhe pijeve të buta, të cilat mund t’i përdorni për zëvendësimin e pijeve alkoolike.

Perime të palara.

Perimet e palara ju vënë në rrezik të kontaminimit me toksoplazmozë, një infeksion serioz parazitar që mund të shkaktojë dështimin ose lindjen para kohe të foshnjave.

Alternativa e shëndetshme: Perimet janë ndoshta grupi më i rëndësishëm ushqimor i përgjithshëm për tu ngrënë gjatë shtatzënisë, vetëm sigurohuni që ato janë plotësisht të lara dhe të pastra.

Lakër e pagatuar ose e papjekur.

Lakra e pagatuar mund të përmbajë bakterin E. Coli ose Salmonela, dhe duhet të shmanget gjatë shtatzënisë.

Alternativa e shëndetshme: Ashtu si çdo gjë që përmban baktere të dëmshme në gjendjen e saj të pagatuarr, lakra duhet patjetër të jetë e gatuar para se të haeet gjatë shtatzënisë.

Ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj për sigurinë e shtatzënisë për ndonjë ushqim për të cilin nuk jeni të sigurtë.