Ja si kryhet trajnimi për heqjen e pelenës….

0
23324

Ja si kryhet trajnimi për heqjen e pelenës….

potty-training-girls

 

  • Zgjidhni pajisjet.

Vendosni një uturak të vogël në banjo ose, fillimisht, kudo që fëmija juaj është duke kaluar shumicën e kohës së tij. Bëjeni fëmijën të dekorojë uturakun e tij. Inkurajoni fëmijën tuaj që të ulet në uturak – me apo pa pelenë. Sigurohuni që këmbët e fëmijës suaj të pushojnë në mënyrë të vendosur në dysheme ose në një sipërfaqe.

Ndihmojeni fëmijën tuaj të kuptojë se si duhet të flasë për në banjo duke përdorur fjalë të thjeshta dhe të sakta. Ju mund të hidhni përmbajtjen e një pelene të pisët në uturak për të treguar qëllimin e saj, ose lejojeni fëmijën juaj të shikojë anëtarët e familjes kur shkojnë në banjë.

 

  • Vendosni orare për uturakun.

Nëse fëmija juaj është i interesuar, vendoseni atë të ulet në uturak ose në banjë pa pelenë për disa minuta disa herë në ditë. Për djemtë, është shpesh më e mirë për të zotëruar urinim pikë së pari ulur poshtë, dhe pastaj ta mësoni atë të urinojë në këmbë, pra pas trajnimit të së dalës jashtë.

Lexojini fëmijës një libër për trajnimin në banjo ose jepini atij një lodër për ta përdorur, ndërsa ai qëndron i ulur në uturak apo tualet. Qëndroni me fëmijën kur ai ose ajo është në banjo. Edhe nëse fëmija juaj thjesht ulet atje, ofrojini lëvdata për përpjekjen e tij – dhe kujtojini fëmijës tuaj që ai ose ajo mund të provojë përsëri më vonë. Për të ruajtur qëndrueshmërinë e trajnimit, përpiquni ta merrni uturakun me vete, kur ju të jeni larg nga shtëpia me fëmijën tuaj.

 

  • Shko në banjo – Nxito!

Kur të vëreni shenja që fëmija juaj mund të ketë nevojë për të përdorur banjën – të tilla si: përdredhje, ulje në bisht ose mbajtje e zonës gjenitale – përgjigjuni shpejt. Ndihmojeni fëmijën të bëhet i njohur me këto sinjale, ndalojeni atë që ai ose ajo është duke bërë, dhe drejtohuni për në tualet. Lavdëroni fëmijën tuaj kur ai ju thotë se do të shkojë në tualet.

Mësojini vajzat që të fshihen me kujdes nga para-pas për të parandaluar sjelljen e mikrobeve nga rektumi për në vaginë apo fshikëz. Kur është koha për të hedhur ujin në tualet, lejojeni fëmijën tuaj të bëjë nderimet, pasi bebat e kanë qejf këtë pjesë. Sigurohuni që fëmija juaj të lajë duart e tij më pas.

 

  • Përdorni stimuj.

Disa fëmijë reagojnë mirë kur kanë një tabelë me arritjet e tyre me yje. Për të tjerët, udhëtimet në park ose tregimet ekstra para gjumit janë efektive. Përforcojeni përpjekjen e fëmijës tuaj për të hequr pelenën me lavdërime verbale, të tilla si: “Sa emocionuese! Ti je duke mësuar të përdorësh banjën ashtu si bëjnë fëmijët e mëdhenj!” Tregohuni pozitiv edhe në qoftë se një udhëtim në tualet nuk është i suksesshme.

 

  • Hiqni pelenat.

Pas disa javësh të suksesshme në banjo, fëmija juaj mund të jetë i gatshëm për të ndërruar pelenat me mbathjet e brendshme. Festojeni këtë tranzicion. Shkoni në një shëtitje të veçantë. Lëreni fëmijën tuaj të zgjedhë të brendshmet e tij ose të saj sipas dëshirës. Pasi fëmija juaj të vishet me të brendshme të rregullta, mundohuni të shmangni veshjet e gjera, rripat, getat apo sende të tjera që mund të pengojnë zhveshjen e tij të shpejtë.

 

  • Flini pa merak.

Shumica e fëmijëve zotërojnë fillimisht kontrollin ditën të fshikëzës, dhe shpesh brenda rreth 2- 3 muajve ata quhen të mësuar. Trajnimi gjatë dremitjeve të ditës dhe gjumit të natës mund të kërkojë muaj apo edhe vite. Ndërkohë, përdorni pantallona për trajnim ose dyshekun mbulojeni me shtresë të papërshkueshme nga uji kur fëmija juaj të flejë.

 

  • Kuptojeni se kur duhet të hiqni dorë.

Nëse fëmija juaj i reziston përdorimit të uturakut apo tualetit ose nëse ai nuk po ja merr dorën trajnimit brenda disa javësh, bëni një pushim. Shanset janë që ai ose ajo nuk është ende gati, ndaj ju mund të provoni përsëri pas disa muajsh.