Ja si duhet ta menaxhoni gjakderdhjen pas lindjes?

0
2398
Ja si duhet ta menaxhoni gjakderdhjen pas lindjes

Në fillim, përdorni lines. Spitali do t’ju dërgojë në shtëpi me disa, dhe ju mund të rezervoni më shumë nëse keni nevojë. Mos përdorni tampona për të paktën gjashtë javë, sepse ata e lehtësojnë marrjen e një infeksion në vaginë dhe në mitër.

Urinoni shpesh, edhe në qoftë se ju nuk e ndjeni emergjente. Në ditët e para pas lindjes, fshikëza juaj mund të jetë më pak e ndjeshme se zakonisht, kështu që nuk mund të ndjeni nevojën për të urinuar edhe kur fshikëza juaj është mjaft e mbushur. Përveç shkaktimit të problemeve të urinës, një fshikëz e mbushur e bën më të vështirë kontrakimin e mitrës, duke çuar në më shumë gjakderdhje.

Pushoni sa më shumë që mundeni. Nëse lodheni shumë, ju mund të keni më shumë gjakderdhje ose të filloni të keni përsëri gjakderdhje, edhe pasi gjakderdhja pas lindjes është larguar.

Si mund ta kuptoj nëse po humbas shumë gjak?

Nëse ndriçimi i kuq i ndritshëm rishfaqet pasi gjakderdhja pas lindjes tashmë është lehtësuar, mund të jetë vetëm një shenjë që ju duhet të ngadalësoni. Por nëse vazhdoni ta shihni edhe pas disa ditëve, konsultohuni me maminë ose mjekun tuaj.

Konsultohuni me maminë ose mjekun nëse gjakderdhja juaj po bëhet më e rëndë ose:

  • Gjakderdhja pas lindjes është ende e kuqe e ndritshme katër ditë pas lindjes së fëmijës suaj.
  • Gjakderdhja pas lindjes ka një erë të keqe ose keni ethe apo të dridhura, të cilat mund të jenë një shenjë e një infeksioni pas lindjes.
  • Ju keni gjakderdhje të rëndë në mënyrë jonormale (duke mbushur një lines në një orë ose duke pasur mpiksje të gjakut më të madhE se një top golfi). Kjo është një shenjë e një hemorragjie të paslindjes së vonë dhe kërkon vëmendje të menjëhershme.