Ja pse është i rrezikshëm mërkuri në shtatzëni.

0
2256
rrezikshëm mërkuri në shtatzëni

Mërkuri është një metal që kur ekspozohet, mund të shkaktojë probleme serioze për ju dhe fëmijën tuaj ndaj dhe duhet të shmanget fuqishëm gjatë shtatzënisë.

Pse është mërkuri i rrezikshëm për fëmijën?

Sasi të konsiderueshme të mërkurit janë shumë të këqija për një fëmijë në rritje në mitër dhe mund të rezultojnë në një zhvillim neurotik, probleme me dëgjimin ose me shikimin. Ekspozimi i mërkurit gjatë shtatëzanisë mund të lidhet edhe me vonesa të tjera njohëse ose fizike që ofruesit e kujdesit shëndetësor ende nuk janë të sigurt, prandaj është shumë e rëndësishme që ekspozimi të jetë minimal.

Si është mërkuri i rrezikshëm për nënën?

Ekspozimi ndaj sasive të larta të merkurit dihet se ka shumë rezultate të dobëta (madje edhe për ata që nuk janë shtatzënë), pasi mund të shkaktojë dëmtime serioze në tru dhe në sistemin nervor, si dhe në funksionimin e organeve të tjera, si veshkat. Helmimi i mërkurit mund të rezultojë me probleme veshi ose syri.

Cilat janë disa nga burimet më të zakonshme të mërkurit?

Konsumimi i disa lloje peshqish të rëndë, si: peshkaqeni dhe shpata/raja, përmbajnë nivele të larta të merkurit, prandaj duhet të shmangen ose të kufizohen shumë gjatë shtatzënisë. Llambat fluoreshente gjithashtu përmbajnë mërkur, kështu që gratë shtatzëna ndoshta duhet të shmangin edhe pastrimin e tyre. Nëse puna juaj kërkon që të përballoni sasi të konsiderueshme të mërkurit, mund të dëshironi të ndryshoni punën tuaj gjatë shtatzënisë.

Më poshtë po ju tregojmë një grafik me disa nga peshqit të cilët kanë përmbajten më të lartë të mërkurit.