Ja nga se shkaktohen të përzierat e mëngjesit në shtatzëni.

0
2496
të përzierat e mëngjesit

Sëmundja e mëngjesit, e karakterizuar nga të përziera, të vjella, neveri nga ushqimet dhe lodhje, midis disa simptomash të tjera, është një nga ato kushte që mund të përjetojë gati çdo nënë shtatzënë (rreth 75%).

Çfarë janë të përzierat e mëngjesit?

Sëmundja e mëngjesit është një term figurativ që përdoret për të përshkruar disa simptoma që ndjejnë nënat e reja të cilat shfaqen gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë. Kur shumica e grave flasin për “sëmundjen në mëngjes” ata i referohen të përzierave dhe të vjellave (shpesh, por jo gjithmonë, ndodhin në mëngjes). Sëmundja e mëngjesit mund të përfshijë edhe një grup të gjerë simptomash të tjera.

Çfarë i shkakton të përzierat në mëngjes?

Ekspertët ende nuk janë totalisht të sigurt përse ndodh sëmundja në mëngjes, por ata kanë disa ide mjaft të mira. Shumë besojnë se nivelet e ngritura të hormoneve si hCG dhe estrogjeni mund të luajnë një rol tek simptomat, në atë mënyrë të paparashikueshme, siç veprojnë hormonet. Mundësi të tjera përfshijnë ndjeshmëri të lartë të nuhaturit dhe një stomak të ndjeshëm.

Gratë që kanë përjetuar të përziera në pilulën e kontrollit të lindjes kanë më shumë gjasa të përjetojnë sëmundje në mëngjes, siç janë gratë me një histori të migrenës dhe ata që kanë shtatzëni të shumëfishta.

Teoricienë të tjerë sugjerojnë se sëmundja në mëngjes është një përshtatje evolucionare e krijuar për të mbrojtur nënën dhe foshnjën, por kjo është ende e paprovuar.

Kur shkaktohet sëmundja e mëngjesit?

Në kundërshtim me atë që mund të mendoni, sëmundja në mëngjes mund të ndodhë në çdo kohë të ditës. Të përzierat mund të shfaqen pak javë pas konceptimit, dhe shpesh zgjasin deri në javën e 12-të. Simptomat e sëmundjes në mëngjes do të zhduken deri në fund të tremujorit të parë për shumicën e grave, por disa mund të preken nga të vjelljat edhe më gjatë në shtatzëni. Kjo është një gjendje e njohur si: hyperemesis gravidarum, dhe mund të çojë në dehidratim, prandaj është e rëndësishme që mjeku juaj të dijë nëse këto simptoma do të zgjasin për një kohë më të gjatë.