Ja çfarë duhet të dini për bebat 12 muajsh që ushqehen me gji.

0
4933

Ja çfarë duhet të dini për bebat 12 muajsh që ushqehen me gji.

22081-0022_compressed

 • Shumë nga përfitimet shëndetësore të këtij viti i janë dhënë fëmijës tuaj nga gjidhënia, përfitime të cilat do të zgjasin tërë jetën e tij. Ai do të ketë një sistem imunitar më të fortë dhe do të ketë shumë më pak të ngjarë të ketë nevojë për orthodonci ose terapi të foluri.
 • Ushqyerja me gji nuk duhet të përfundojë vetëm për shkak se fëmija juaj nuk është më duke u mbështetur në atë si ushqimi i vetëm. Gjidhënia mund të vazhdojë për disa vite më shumë, në qoftë se ju të dy dëshironi.
 • Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon gjidhënien për të paktën një vit, për të siguruar ushqyerjen normale dhe shëndetin e mirë të fëmijës tuaj.
 • Studimet e reja sugjerojnë se mikrobet e zorrëve nuk janë – siç mendohej më parë – të qëndrueshme nga momenti që një fëmijë është 1 vjeç. Përkundrazi, ndryshime të rëndësishme vazhdojnë të ndodhin deri në moshën 3 vjeçare. Kjo, ndoshta, do të thotë se ka një “dritare” gjatë këtyre viteve të hershme, në të cilat bakteret e zorrëve janë më të ndjeshme ndaj faktorëve të jashtëm. Edhe më shumë arsye për të vazhduar sigurimin me antitrupa të paçmuar për bebin nëpërmjet qumështit të gjirit tuaj! (Universiteti i Danimarkës dhe Universitetin e Kopenhagës 2014).
 • Duke qënë se ju jeni në laktacion për një vit tashmë, dhjami dhe energjia në përmbajtjen e qumështit të gjirit tuaj është rritur në mënyrë të konsiderueshme në krahasim me qumështin e gjirit të grave që kanë qenë me laktacion për periudha më të shkurtra (Mandel D et al;. Williams 2013).
 • A është fëmija juaj më elegant/i hollë se sa shokët e tyre që ushqehen me formulë? Mos u shqetësoni, kjo është krejtësisht normale (dhe e shëndetshme!) Deri në fund të vitit të parë, foshnjat e ushqyera me formulë në vendet e pasura janë 600-650 g më të rënda se foshnjat që ushqehen me gji, për 12 muaj (Dewey, 2001).
 • Shumë bebe vazhdojë të ushqehen 2 deri në 3 herë në ditë – gjëja e parë që bëjnë ndoshta në mëngjes dhe gjëja e fundit gjatë natës, plus herë të ndryshme kur ata bien nga një lartësi ose janë të lodhur apo të mërzitur. Disa foshnje vazhdojnë të ushqehen edhe dhjetë apo më shumë herë në ditë! Krejt normale edhe kjo (Gonzalez 2014).
 • Fakti që shumica e foshnjave mund të tolerojnë qumështin e lopës pas një viti nuk do të thotë se qumështi i lopës duhet medoemos të zëvendësojë qumështin e gjirit tuaj. Qumështi i lopës nuk përmban vitamina bio në dispozicion dhe antitrupat që gjenden tek qumështi i gjirit. Gjithashtu është e mirë dokumentuar se qumështi i lopes (një alergjen i zakonshëm) sa më vonë të futet në dietën e një fëmije, aq më të pakta janë gjasat për reaksione alergjike (Ponzone. A).
 • Në qoftë se ju dëshironi të mbani nën kontroll peshën e fëmijës tuaj, një herë në çdo 3-6 muaj është më shumë se e mjaftueshme nga tani e tutje për të peshuar bebin (Rapley dhe Murkett 2012).
 • Si rezultat i marrjes së qumështit të gjirit tuaj për të paktën 1 vit fëmija juaj ka më shumë gjasa për të shfaqur aftësi më të mira sociale kur të fillojë shkollën (Kneidel. S).
 • Nga gjidhënia për 1 vit ju i keni dhënë fëmijës tuaj një rrezik më të ulët për t’u bërë mbipeshë më vonë në jetë dhe faktorë më të ulët ndaj rrezikut për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës kur të rritet. Oh, dhe ju i keni kursyer vetes të paktën 450 £ ($ 720) nga formula! (NCT).