Pse fëmijët duhet të flenë? Ciklet e gjumit.

0
6312
Ciklet e gjumit

Gjumi është i rëndësishëm për shëndetin dhe mirëqenien në çdo moshë, por bebet, fëmijët dhe të rriturit flenë ndryshe. Sasia e kohës që ne kalojmë në gjumë të lehtë dhe të thellë ndryshon në varësi të moshës. Bebet janë të programuar biologjikisht për të fjetur më lehtë dhe dhe për t’u zgjuar më shpesh se të rriturit.

Pse duhet të flemë? Gjumi i lehtë dhe gjumi i thellë.Ciklet e gjumit.

Bebet, fëmijët dhe të rriturit, të gjithë kanë nevojë për gjumë. Ne shpenzojmë rreth një të tretën e jetës sonë në gjumë.

Fëmijët dhe të rriturit duhet të marrin mjaftueshëm gjumë në mënyrë që ata të mund të luajnë, të mësojnë dhe të përqendrohen gjatë ditës. Shumë gjëra ndodhin në trupin dhe trurin tonë, ndërsa ne flemë gjumë. Për shembull, kur është errësirë, trupat e fëmijëve prodhojnë hormonin e rritjes. Kjo është një nga arsyet se pse fëmijët e vegjël kalojnë aq shumë kohë duke fjetur – trupat dhe truri i tyre kanë kaq shumë rritje për të bërë.

Gjumi i lehtë dhe gjumi i rëndë.

Në çdo moshë, gjumi normal përfshin cikle të:

  • Gjumit të lehtë, i quajtur ndryshe lëvizja e shpejtë e syve – gjumi REM.
  • Gjumit të thellë, i quajtur ndryshe lëvizja jo e shpejtë e syve – gjumi NREM.

Kur ne jemi në gjumë të lehtë, ndonjëherë as nuk e kuptojmë se jemi në gjumë. Ju mund të zgjoheni shumë lehtë nga gjumi i lehtë. Kjo është dhe faza kur njeriu ëndërron.

Gjumi i thellë është shumë më i qetë dhe çlodhës. Është menduar se gjumi i rëndë është koha kur ne rritemi dhe shërohemi. Dikush në gjumë të thellë është vështirë për t’u zgjuar dhe madje mund të ndjehet I përgjumur, nëse zgjohet gjatë këtij gjumi.

Ciklet e gjumit.

Çdo natë, të gjithë – si të rriturit dhe fëmijët – kalojnë nëpër cikle të përsëritura të gjumit të thellë dhe të lehtë.

Në mënyrë tipike, gjumi në pjesën e parë të natës është një gjumë i rëndë (rreth 80%). Pastaj në mesin e gjatësisë normale të gjumit, cikli ynë i gjumit ndryshon. Në mëngjes, rreth 80% e gjumit tonë është gjumë i lehtë.

Kjo është arsyeja pse është më e lehtë që fëmijët të shqetësohen më lehtë në fund të gjumit.

Diagrama më poshtë tregon ciklet e gjumit të fëmijëve dhe se si ato luhaten mes gjumit të lehtë dhe gjumit të thellë.

gjumiCiklet e gjumit tek foshnjat dhe fëmijët.

Ciklet gjumit të lehtë dhe të thellë tek foshnjat zgjasin 30-50 minuta, pastaj gradualisht rriten në gjatësi gjatë fëmijërisë.

Disa foshnje dhe fëmijë bien shumë shpejt në gjumë të thellë. Të tjerë flenë lehtë, duke lëvizur dhe pëshpëritur deri në 20 minuta, para se të bien në gjumë të thellë.

Fëmijët zakonisht zgjohen shkurtimisht në fund të çdo cikli gjumi. Kjo është një pjesë normale e gjumit të shëndetshëm – të gjithë fëmijët e bëjnë këtë. Disa fëmijë thërrasin kur ata zgjohen dhe kanë nevojë për ndihmë për t’iu kthyer përsëri, por fëmijët e pavarur ose ata që tashmë kanë mësuar të vetë-qetësohen kthehen vetë në gjumë. Jo të gjithë prindërit i dëgjojnë fëmijët e tyre kur ata zgjohen.

Ciklet e gjumit në adoleshencë dhe moshë madhore.

Në adoleshencë dhe gjatë viteve të pjekurisë, çdo cikël i gjumit të thellë dhe të lehtë zgjat rreth 90 minuta.

Çdo cikël përfundon në një zgjim të shkurtër, dhe këto mund të ndodhin disa herë gjatë gjithë natës. Këto zgjime zakonisht nuk prishin gjumin tonë, dhe ne në përgjithësi nuk jemi as të vetëdijshëm për to. Nëse gjërat nuk kanë ndryshuar, ne zakonisht do të shkojnë përsëri direkt në gjumë – por në qoftë se gjërat kanë ndryshuar rreth nesh, ne jemi jo rehat ose të shqetësuar, nëse jastëku ynë është zhdukur, apo dëgjojmë një zhurmë, atëherë ne mund të zgjohemi plotësisht .

Nëse fëmija juaj ka nevojë për vendosjen e një regjimi me orare apo nëse ai/ajo ka zhvilluar lidhje gjumi të tilla si: gjiri, lëkundja apo beberoni gënjeshtër mendoj se trajnimi i gjumit do të ishte zgjidhja perfekte për ju dhe fëmijën tuaj. Nëpërmjet këtij proçesi do të bëjmë të mundur që:

– bebi të flejë i pavarur dhe pa ndihmën tuaj

– bebi të mos zgjohet herët në mëngjes

– sipas moshës të flejë për 12 orë natën me 1 ose pa asnjë zgjim natën

– të ketë një regjim ditor të përcaktuar me orare

– të kryejë nevojat për gjumë që ka sipas moshës dhe aktivitetit të tij, etj etj.

Për më tepër informacione rreth trajnimeve të gjumit tek bebat kontaktoni në inbox e fanpage “Bota e Bebave” ose në email: botaebebave@hotmail.com

ticiana-kushi-cbecertifikimet