Kur fëmija im do të kuptojë “JO”?

0
4951
fëmija im do të kuptojë

Disa foshnja fillojnë të kuptojnë se çfarë do të thotë “jo” në rreth 6 muaj, por shumica nuk do të ndalojnë atë që po bëjnë si kundërpërgjigje e fjalës derisa të jenë diku ndërmjet 12 dhe 18 muajve. Kur fëmija juaj bën diçka të gabuar, me qetësi i thoni atij jo dhe përpiquni ta interesoni atë në diçka tjetër. Për shembull, nëse do të marrë macen, shpërqendrojeni atë me një lodër, largojeni nga macja ose çojeni macen në një dhomë tjetër.

Nëse ndiheni sikur “jo” është fjala që ju i thoni më shpesh fëmijës tuaj, provoni të përdorni fjalë që shpjegojnë pse nuk doni që fëmija juaj të bëjë atë që ai po bën. Pra, kur ai shkon drejt furrës, thuaj, “Nxehtë!” Toni i ashpër i zërit merr pjesën më të rëndësishme të mesazhit. Është gjithashtu e rëndësishme që të keni vende në shtëpinë tuaj, ku është e sigurt që fëmija juaj të luajë. Sigurohuni që prizat elektrike dhe sendet e rrezikshme ose të shkatërruara të mos jenë të arritshme.