Dyshoni se nuk keni mjaftueshëm qumësht gjiri?

0
9324

Nëse jeni të shqetësuara në lidhje me furnizimin tuaj me qumësht, do të jetë shumë e dobishme nëse ju kontaktoni me një Specialist mbi Gjidhënien apo me një Konsulent të Çertifikuar Laktacioni. Nëse fëmija juaj nuk shton në peshë ose humb peshë, ju duhet të qëndroni në kontakt të ngushtë me mjekun e bebes tuaj, pasi ka mundësi që një gjendje mjekësore mund të jetë duke e shkaktuar këtë problem. Plotësimi me qumësht shtesë mund të jetë i nevojshëm nga ana mjekësore për foshnjat që humbin peshë derisa ju të rrisni furnizimin tuaj të qumështit të gjirit. Nëse plotësimi me qumësht shtesë është i nevojshëm, mënyra më e mirë për të plotësuar fëmijën tuaj është duke i dhënë atij qumësht gjiri të shtrydhur përveç qëndrimit në gji.

WIC Logo Follow Your Heart

Faktorët kryesorë që ndikojnë në furnizim të ulët me qumësht gjiri.

Këto gjëra mund të shkaktojnë ose të kontribuojnë në një furnizim të ulët të qumështit tuaj:

  • Gjidhënia është një proçes që funksionon në bazë të kërkesës dhe ofertës. Qumështi prodhohet ndërkohë që bebi juaj qëndron në gji, dhe sasia e qumështit që merr bebi juaj nga gjiri lejon trupin tuaj të dijë se për sa qumësht ka nevojë bebi. Çdo beberon (formulë, lëng apo ujë) që fëmija juaj merr do të thotë se trupi juaj merr sinjalin për të prodhuar shumë më pak qumësht.
  • Preferenca e beberonit. Një beberon kërkon një mënyrë ndryshe thithjeje nga gjiri, dhe është më e lehtë për fëmijën tuaj që të pijë qumësht nga një shishe. Si rezultat, duke i dhënë një beberon fëmijës juve ose do t’i shkaktoni atij probleme duke mos ditur si të vendoset në gji, ose mund të rezultoni me një fëmijë që preferon rrjedhën e vazhdueshme dhe të shpejtë të shishes në vend të gjirit tuaj.
  • Kapet/çuçut/gënjeshtarët. Çuçut mund të ndikojnë shulin/thithjen e foshnjës. Ata gjithashtu mund të reduktojnë ndjeshëm sasinë e kohës që fëmija juaj shpenzon në gji, e cila mund të bëjë që furnizimi juaj me qumësht të bjerë.
  • Mburojat e gjirit/kokat e silikonit mund të jenë një mjet i dobishëm në disa raste, por ato edhe mund të zvogëlojnë stimulimin e thithës tuaj ose të ndërhyjnë në transferimin e duhur të qumështit, duke ndërhyrë kështu në ciklin kërkesë-ofertë të gjirit.
  • Vendosja e orareve/regjimit të ushqyerjes me gji mund të ndërhyjë në ciklin e prodhimit të qumështit dhe mund të çojë në një furnizim të reduktuar, ndonjëherë disa muaj më vonë dhe jo menjëherë. Jepini gji fëmijës tuaj sa herë që ai është i uritur dhe mos matni kohën.
  • Bebat e përgjumur. Gjatë disa javëve të para, disa fëmijë janë shumë të përgjumur dhe kërkojnë të ushqehen rrallë dhe për periudha të shkurtra në gji. Deri sa fëmija të zgjohet dhe fillojë të pijë gji mirë, ushqejeni me gji beben tuaj të paktën çdo 2 orë gjatë ditës dhe të paktën çdo 4 orë gjatë natës për të ruajtur furnizimin e qumështit tuaj në nivelet e duhura.
  • Ndërprerja e kohës në gji. T’i ndërprisni ushqyerjen në gji fëmijës tuaj përpara se ai ta ketë përfunduar vetë atë mund të ndërhyjë në ciklin e kërkesë-ofertës së prodhimit të qumështit. Gjithashtu, qumështi ka në përmbajtje më shumë yndyra nëse bebi shpenzon kohë të gjatë në gji, yndyrra të cilat ndihmojnë fëmijën të fitojë peshë dhe për të qëndrojë më gjatë në gjumë pasi ka pirë gji.
  • Ofrimi i vetëm njërit gji për ushqyerje. Kjo metodë është e mirë në qoftë se furnizimi juaj me qumësht është i stabilizuar dhe fëmija juaj po fiton peshë mirë. Nëse ju jeni duke u përpjekur për të rritur furnizimin e qumështit, lejojeni fëmijën tuaj të përfundojë së piri në njërin gji, pastaj ofrojini atij gjirin e dytë.
  • Shëndeti ose problemet anatomike me fëmijën (duke përfshirë, verdhëzën, gjuhë-kravatën, etj) mund të pengojnë fëmijën që të pijë sasinë e duhur të qumështit në mënyrë adekuate nga gjiri, duke ulur kështu si rezultat dhe furnizimin tuaj me qumësht.
  • Shëndeti i nënës (anemia e pa-kontrolluar ose tiroidet, mos-heqja totale e placentës, hemorragjia pas lindjes…), kirurgjitë e mëparshme të gjirit / lëndimet, problemet hormonale (p.sh. Sindromi i Ovarit Policistik), problemet anatomike, medikamentet që nëna është duke marrë (kontraceptivët, etj …), ose pirja e duhanit gjithashtu kanë potencial të ndikojnë në furnizimin tuaj me qumësht gjiri.

Nëse dyshoni se nuk keni mjaftueshëm qumësht gjiri, apo nëse dëshironi që t’i hiqni bebes tuaj shtesat me qumësht formulë dhe ta ktheni atë totalisht në gji më kontaktoni këtu ose përfitoni Planin e Laktacionit Për rritjen e sasisë së qumështit të gjirit këtu. Do të jem shumë e lumtur t’iu ndihmoj juve dhe fëmijën tuaj të rritet i shëndetshëm me qumësht gjiri. Për më tepër informacione rreth përfitimeve që ka bebi i ushqyer me gji kliko këtu.

ticiana kushi CBE

certificatesjpg