close up of a calendar and a marker

Koha mesatare përpara se nënat të fillojnë ciklin dhe të jenë përsëri pjellore në shumicën e rasteve është 6 muaj. Megjithatë, disa faktorë mund të shkaktojnë kthimin e menstruacioneve më herët. Si psh:

 • Foshnja juaj është duke ndjekur një model të qëndrueshëm gjumi duke fjetur rreth katër orë në mëngjes ose të paktën gjashtë orë gjatë natës.
 • Fëmija juaj fillon ushqimet e ngurta.
 • Foshnja juaj shfrytëzon beberonat ose cucut pas gjirit për të përmbushur nevojën e tyre për të thithur.
 • Ushqyerja me gji është e kombinuar me formulë ose ujë.
 • Frekuenca e përditshme e të ushqyerit dhe kohëzgjatja ka rënë.

Në të kundërt, menstruacionet nuk kanë gjasa të kthehet në qoftë se:

 • Ju jeni duke e ushqyer foshnjën vetëm me qumështin e gjirit.
 • Ju jeni duke fjetur bashkë me fëmijën tuaj.
 • Fëmija juaj ende ushqehet nga gjoksi i nënës në vend të mënyrave të tjera, siç është beberoni.

Nivelet e progesteronit, një hormon që gjendet në sasi të mëdha tek femrat, gjithashtu shfaqin një faktor jetik për kohën se kur do të kthehen menstruacionet. Niveli më i ulët progesteronit mund të shkaktojë ardhjen më herët të periodave në krahasim me gratë që kanë nivele të larta progesteroni. Ky rast mbështet dhe arsyen pse disa nëna me gji mund të kenë perioda dhe bëhen përsëri pjellore.

A do të jetë ndryshe ushqyerja me gji pas ardhjes së menstruacioneve?

Shumica e nënave nuk vërejnë dallime të mëdha në gjidhënie pas kthimit të ciklit menstrual. Megjithatë, disa gra shënojnë ndryshimet e mëposhtme:

 • Ndjeshmëri të dukshme të thithave gjatë ovulacionit dhe ciklit menstrual.
 • Rënie në prodhimin e qumështit që rezulton në mungesë në furnizimin me qumësht, edhe pse kjo ndodh përkohësisht ditë para ose gjatë menstruacioneve.
 • Foshnjat kërkojnë të ushqehen më shpesh dhe në sasi më të mëdha për shkak të rënies së prodhimit të qumështit.
 • Probleme me ushqyerjen sepse fëmija nuk dëshiron të pijë më shumë qumësht gjiri për shkak të ndryshimeve të vogla në shijen e qumështit.

Jepini disa ditë kohë dhe proçesi i rregullt i ushqyerjes me gji apo furnizimi me qumësht do të kthehen si më parë.