Cilat janë shenjat dhe simptomat tek fëmijët me mangësi hekuri?

0
16168

Cilat janë shenjat dhe simptomat tek fëmijët me mangësi hekuri?

PediatricClinic(125)_0

Shumë pak hekur mund të pengojë aftësinë e fëmijës suaj për të funksionuar. Megjithatë, shumica e shenjave dhe simptomave të mangësisë së hekurit tek fëmijët nuk shfaqen derisa ndodh anemia nga mungesa e hekurit. Nëse fëmija juaj ka faktorë rreziku për mangësi hekuri, bisedoni me mjekun e tij ose të saj.

Shenjat dhe simptomat e anemisë nga mungesa e hekurit mund të përfshijnë:

 • Lëkurë të zbehtë.
 • Lodhje ose dobësi.
 • Zhvillim i ngadalshëm njohës dhe social.
 • Pezmatimi i gjuhës.
 • Vështirësi në mbajtjen e temperaturës së trupit.
 • Rritje e gjasave për infeksione.
 • Dëshirat e pazakonta për substanca jo-ushqimore, të tilla si; dhe, akull, ose niseshte të pastër.

 

 • Si mund të parandalohet mungesa e hekurit tek fëmijët?

71262171_4x3

Ndërmerrni hapa dhe masa të ndryshme për të parandaluar mangësinë e hekurit tek fëmija juaj duke i kushtuar vëmendje dietës së tij ose të saj. Për shembull:

 • Ushqyerja me gji apo përdorimi i formulës së fortifikuar me hekur. Gjidhënia rekomandohet derisa fëmija juaj të mbushë 1vjeç. Hekuri përthithet më mirë dhe shpejt nëse meret nga qumështi i gjirit se sa është hekuri që gjendet në formulën e bebave. Nëse ju nuk i jepni gji fëmijës, përdorni formulën e foshnjave të fortifikuar me hekur. Qumështi i lopës nuk është një burim i mirë i hekurit për bebe dhe nuk rekomandohet për fëmijët më të vegjël se mosha 1 vjeç.
 • Inkurajoni një dietë të ekuilibruar. Kur ju të filloni duke i shërbyer ushqime të ngurta fëmijës tuaj – midis moshës 4 muajsh dhe 6 muajsh – ushqejeni atë me ushqime që kanë përmbajtje të lartë në hekur të tilla si; drithëra fëmijësh të fortifikuara me hekur. Për fëmijët më të rritur, burim të mirë të hekurit përfshijnë; mishi i kuq, pula, peshku, fasulet dhe perimet me gjethe jeshile. Midis moshës 1 dhe 5 vjeç, nuk duhet të lejoni që fëmija juaj të pijë më shumë se 24 ounces (710 ml) qumësht në ditë.
 • Rritni përthithjen. Vitamina C ndihmon në rritjen e përthithjes së hekurit nga dieta. Ju mund të ndihmoni fëmijën tuaj që të absorbojë hekurin duke i ofruar atij ushqime të pasura në vitaminë C – të tilla si pjepër, luleshtrydhe, kivi, brokoli, domate dhe patate.
 • Konsideroni suplementet e hekurit. Nëse fëmija juaj ka lindur para kohe ose me një peshë të ulët të lindjes apo ju jeni duke ushqyer me gji një fëmijë më të rritur se 4 muajsh dhe ai ose ajo nuk është duke konsumuar dy ose më shumë vakte në ditë të ushqimeve të pasura me hekur, bisedoni me mjekun e fëmijës suaj për shtesa të hekurit nëpërmjet marrjes në mënyrë orale.

 

 • A duhet t’i bëjë analiza fëmijës sim për mungesën e hekurit?

Prevent-Anemia-During-Pregnancy

Mungesa e hekurit dhe anemia prej mangësisë së hekurit janë diagnostikuar në mënyrë tipike me anë të testeve të gjakut. Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon që të gjithë foshnjat të testohen për anemi nga mangësia e hekurit, duke filluar nga mosha 9 muajsh dhe 12 muajsh dhe, për ata që kanë faktorët e rrezikut për mangësi hekuri, përsëri në moshat e mëvonshme. Në varësi të rezultateve të analizave, mjeku i fëmijës suaj mund të rekomandojë një shtesë nga goja të hekurit ose t’i japë një multivitaminë nga goja bebit, apo të dojë të bëjë akoma më shumë analiza.

Mungesa e hekurit tek fëmijët mund të parandalohet. Për të mbajtur rritjen dhe zhvillimin e fëmijës suaj në rrugën e duhur, kushtojini vëmendje sasisë së hekurit që fëmija juaj është duke marrë përmes dietës së tij ose të saj dhe bisedoni me mjekun e fëmijës suaj në lidhje me nevojën për t’i bërë analiza fëmijës apo për fillimin e suplementeve me hekur nga goja.