Çfarë shkakton tek fëmijët mungesa e vitaminës D?

0
7143

Çfarë shkakton tek fëmijët mungesa e vitaminës D?

11143637_1633012473608361_7829648714095578963_n

Në rastin kur tek qumështi i gjirit dhe tek ai artificial nuk ka sasi të mjaftueshme të vitaminës D, atëherë specialistët e ushqimit dhe atë të mirërritjes së fëmijëve shprehen se kjo duhet t’u jepet atyre me anë të shurupeve të ndryshme.

Sipas një studimi të bërë nga mjekët e spitalit Children Hospital në Boston, rezulton se tek 40 për qind e fëmijëve ka mungesë të vitaminës D. Sipas tyre, niveli i vitaminës ndryshon nga fëmijët esmerë dhe të bardhë. Specialistët e pediatrisë shprehen se për të plotësuar këto mungesa, nevojitet që të përdoret për mese 400 ditë vitamina D e përgatitur në trajtë shurupi.

11230966_1633012466941695_8750690464596333098_n

Sipas studimit në fjalë, qumështi i nënës përmban dhjetë herë më shumë vitaminë D se qumështi artificial. Specialistët thonë se fëmijëve duhet t’u jepen ushqime të tilla si vaj peshku, qumësht, lëng portokalli etj, pasi këto përmbajnë me shumicë vitaminën në fjalë.

11866433_1633012436941698_7866796586941138480_n

Sipas tyre, vitamina D është mjaft e rëndësishme për organizmin e fëmijës, mungesa e së cilës mund të shkaktojë sëmundje nga më të ndryshmet si ato të zemrës, shkrirje të kockave, diabet, sklerozë e deri tek ato kanceroze.