Çfarë janë shpërthimet e inatit (Tantrum) tek fëmijët?

0
3735

Çfarë janë shpërthimet e inatit (Tantrum) tek fëmijët?

tantrum-620x349

Zemërimet e çastit apo shpërthimet e inatit janë një pjesë normale e rritjes së fëmijëve.

Ju jeni për pazar me vogëlushin tuaj në një dyqan të madh me shumëllojshmëri produktesh. Ai ose ajo ka marrë një lodër që ju nuk keni ndërmend për ta blerë. Papritmas ju jeni në qendër të një stuhie force nga një zemërim i çastit. Çdo njeri është duke parë nga ju.

Pse ndodhin shpërthimet e zemërimit?

Një zemërim i çastit është shprehje e frustrimit të një fëmije të vogël në lidhje me sfidat e momentit. Ndoshta fëmija juaj është duke hasur probleme në zgjidhjen e diçkaje ose nga përfundimi i një detyre të veçantë. Ndoshta fëmija juaj nuk ka fjalor, ose nuk mund të gjejë fjalët për të shprehur ndjenjat e tij. Frustrimi mund të shkaktojë zemërim, duke rezultuar kështu në një shpërthim inati të çastit nga fëmija juaj.

Nëse vogëlushi juaj është i etur, i uritur apo i lodhur, pragu i tij për frustrim ka të ngjarë të jetë më i ulët – dhe një zemërim i çastit mund të ndodhë nga momenti në moment.

A kanë fëmijët e vegjël shpërthime inati me qëllim?

Fëmijët e vegjël nuk kanë në plan për të hedhur poshtë apo për të vënë në siklet prindërit e tyre. Për shumicën e vogëlushëve, tantrum-et janë një mënyrë për të shprehur zhgënjimin. Për fëmijët më të mëdhenj, tantrum mund të jetë një sjellje e mësuar. Nëse ju pas një shpërthimi inati i jepni fëmijës juaj atë që ai dëshiron – ose të lejoni që fëmija juaj të marrë gjërat që do duke shfryrë zemërimin apo duke hedhur sende tantrum-et kanë të ngjarë të vazhdojnë gjatë.

A mund të parandalohen shpërthimet e inatit?

Nuk mund të ketë asnjë garanci për të parandaluar shpërthimet e inatit tek fëmijët, por ka shumë gjëra që ju mund të bëni për të inkurajuar sjellje të mira edhe tek fëmijët më të vegjël.

tantrums1

Për shembull:

  • Qëndroni konsekuente. Krijoni një rutinë të përditshme në mënyrë që fëmija juaj të dijë se çfarë e pret. Qëndroni e palëkundur në rutinë sa më shumë të jetë e mundur, duke përfshirë kohën e dremitjeve dhe kohën e gjumit të natës. Vendosni kufinj të arsyeshëm dhe ndiqini ato në vazhdimësi.
  • Planifikoni më përpara. Mbyllni punët tuaja kur fëmija juaj nuk ka gjasa të jetë i uritur, ose i lodhur. Nëse ju jeni duke pritur në rradhë, merrni një lodër të vogël me vete apo diçka të vogël për të ngrënë në mënyrë që ai të jetë i zënë me diçka.
  • Inkurajoni fëmijën tuaj të përdorë fjalët. Fëmijët e vegjël kuptojnë shumë fjalë më shumë se sa ata janë në gjendje të shprehin. Nëse fëmija juaj ende nuk flet – ose nuk flet në mënyrë të qartë – Mësojini atij gjuhën e shenjave për fjalë të tilla si; “Unë dua”, “më shumë”, “pi”, “u lëndova” dhe “i lodhur”. Si fëmija juaj të rritet, ndihmojeni atë të shprehë ndjenjat me fjalë.
  • Lëreni fëmijën tuaj të bëjë zgjedhje. Shmangni thëniet “jo” për çdo gjë. Për t’i dhënë fëmijës tuaj një ndjenjë kontrolli, lëreni atë të bëjë zgjedhje.Thuajini “Të pëlqen të veshësh këmishën tënde të kuqe apo këmishën blu?” “Do të hash luleshtrydhe ose banane?” “A të pëlqen të lexosh një libër apo të ndërtosh një kullë me blloqet e tua?”
  • Lavdëroni sjelljen e mirë. Ofrojini vëmendje shtesë kur fëmija sillet mirë. Jepini fëmijës tuaj një përqafim ose tregojini se sa krenar jeni kur ai ose ajo ndan apo ndjek udhëzimet tuaja.
  • Shmangni situatat që kanë të ngjarë të shkaktojnë shpërthime zemërimi. Mos i jepni lodra fëmijës tuaj që janë shumë më të avancuara për të. Nëse fëmija juaj lutet për lodra ose ushqime që ju nuk doni që ai t’i konsumojë, kur ju të jeni në një dyqan, përpiquni të rrini larg zonave me këto tundime. Nëse fëmija juaj vepron në restorante, zgjidhni vende që ofrojnë shërbim të shpejtë.