Çfarë është vitamina K? Rëndësia jetike e saj tek të porsalindurit.

0
9400

Çfarë është vitamina K? Rëndësia jetike e saj tek të porsalindurit.

11846550_1630020467240895_8900920702861128792_n

Vitamina K luan një rol të rëndësishëm në mpiksjen e gjakut tonë. Nëse gjaku nuk mund të mpikset siç duhet, gjakderdhje të pakontrolluara mund të ndodhin.

 

Pse fëmija im ka nevojë për vitaminën K?

11831756_1630020470574228_7126489724719826684_n

Të gjitha foshnjat lindin me nivele të ulëta të vitaminës K. Edhe pse vitamina K prodhohet shpejt në ditët e para të jetës së një fëmije, ajo zakonisht është e mjaftueshme për të ndaluar gjakderdhjet. Megjithatë, një numër shumë i vogël i foshnjave të porsalindura, rreth një në 10.000 foshnje, kanë gjakderdhje nga mangësia e vitaminës K (VKDB-vitamin K deficiency bleeding) . Këto foshnje nuk kanë të mjaftueshme vitaminën K për të bërë mpiksjen e gjakut. Nëse fëmija juaj ka një mangësi të vitaminës K, ai vetvetiu mund të nxihet ose të rrjedh gjak. Kjo mund të ndodhë brenda 12 javëve të para të lindjes. Shenjat e hershme paralajmëruese janë gjakderdhje nga hunda ose gojë, ose gjakderdhje nga trungu kërthizës ose në fund. Megjithatë, disa fëmijë që vuajnë nga VKDB nuk kanë këto gjakderdhje të hershme të dukshme. Në vend të kësaj, gjakderdhja e parë mund të jetë një gjakderdhje serioze në trurin e tij, ose zorrë. Këto gjakderdhje janë të brendshme, kështu që nuk ka gjasa që ju të mund të tregoni nëse fëmija juaj ka pasur një të tillë. Gjakderdhje të tilla mund të jenë të rrezikshme për jetën. Për këtë arsye, mjekët rekomandojnë që të gjithë foshnjat të marrin vitaminë K pas lindjes.

11230103_1630020537240888_1963844089406488086_n

Ekzistojnë tri kategori të VKBD:

1- VKDB e Hershme: gjakderdhje në 24 orët e para pas lindjes.
2- VKDB klasike: Gjakderdhje në javën e parë të jetës.
3- VKDB e vonë: Gjakderdhje, kur fëmija juaj është dy javësh deri në 12 javësh. VKDB e vonë është shumë e rrallë, por, kjo është kategoria më shqetësuese, pasi ajo me shumë gjasa mund të shkaktojë viktima. Nëse fëmija juaj ka VKDB të vonë, ai ka më shumë gjasa që të ketë gjakderdhje të brendshme, e cila është e vështirë për t’u zbuluar dhe mund të jetë shumë serioze.

Në më shumë se gjysmën e rasteve, foshnjat kanë një hemorragji të trurit. Për fat të keq, një e pesta e këtyre foshnjave vdesin.
Disa foshnje me VKDB nuk kanë ndonjë faktorë rreziku. Por në shumicën e rasteve, VKDB ndikon foshnjat që ushqehen me gji të cilët:
a)kanë lindur para 37 javëve të shtatzënisë.
b)kanë lindur nga pincat (forceps), ventouse ose operacion cezarian.
c)kanë qenë të nxirrë gjatë lindjes.
d)kishin vështirësi të frymëmarrjes në lindje.
e)kanë probleme të mëlçisë ose ishin të dobët në lindje.
f)nënat e të cilit kanë marrë ilace gjatë shtatzënisë, qoftë për epilepsi, për të parandaluar mpiksjen, ose për tuberkulozin.

Foshnjat që ushqehen me gji janë më të prekur nga këto faktorë sesa ato që ushqehen me qumësht artificial, sepse qumështi formulë është plotësuar me vitaminë K në nivele më të larta se ato që gjenden natyrisht në qumështin e gjirit.

Edhe pse ju mund të fusni Vitamine K në dietën tuaj ajo nuk kalon në nivelet e duhura në qumështin e gjirit. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të mendoni për formulën në vend të ushqyerjes me gji .

Mjekët këshillojnë që të gjithë foshnjat kanë vitaminë K në lindje, dhe kjo përfshin edhe foshnjat që ushqehen me formulë.

11825569_1630020480574227_4198753262973766880_n

Fëmija juaj që ushqehet me gji do të marrë mbrojtjen shtesë për të cilën ai ka nevojë nga një ose më shumë doza të vitaminës K. Kjo do të thotë se ai do të marrë të gjitha përfitimet e ushqyerjes me gji, si dhe mbrojtje nga VKDB.

Dhënia e Gjirit menjëherë pas lindjes dhe aq herë sa foshnja e kërkon do të ndihmojë gjithashtu për të rritur nivelet e vitaminës K në organizmin e foshnjës suaj.
Colostrum ( Kulloshtra) juaj përmban më shumë vitaminë K se qumështi i gjirit më vonë, dhe të ushqyerit në kërkesë do të ndihmojë për të maksimizuar përftimin e saj nga fëmija tuaj.

Mjekët rekomandojnë që foshnjes t’i injektohet një doze e vitamines K pas lindjes. Kjo është për shkak se ajo është mënyra më efektive dhe efikase për të mbrojtur foshnjat nga VKDB.

Një injeksion është e gjitha çka foshnja juaj ka nevojë dhe kjo i jep atij mbrojtje të menjëhershme.
Nëse fëmija juaj ka faktorët e rrezikut për VKDB, një injeksion i vitaminës K gjithashtu do të absorbohet më lehtë se dhënia me pika në gojë.

Studimet mbi dhënien e vitaminës K nga goja kanë gjetur se dozat e humbura mund të lënë foshnjat të prekshme për nje VKDB të vonë. është jetike që dozat nuk duhet të harrohen asnjëherë prej prindit. Numri i pikave që fëmija juaj ka nevojë varet nga fakti nëse ai është i ushqyer me gji apo me formulë.

Sigurohuni mirë ose verifikojeni me maminë tuaj para se të largoheni nga spitali se fëmija juaj ka marrë dozën e saktë të vitaminës K.