Çfarë është duke i shkaktuar dhimbjet e shpinës sime?

Ju ndoshta mund të fajësoni mitrën tuaj në rritje dhe ndryshimet hormonale për harkimin e shpinës.

Mitra juaj në zgjerim e ndryshon qendrën tuaj të gravitetit dhe ajo shtriq apo dobëson muskujt e barkut, duke ndryshuar qëndrimin tuaj dhe duke tendosur kështu shpinën tuaj. Ajo gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje në qoftë se ka shtypur në një nerv. Përveç kësaj, pesha ekstra që ju jeni duke mbajtur do të thotë më shumë punë për muskujt tuaj dhe rritje e stresit në nyjet tuaja, e cila është arsyeja pse fundshpina juaj mund të ndjehet keq në fund të ditës.

Për më tepër, ndryshimet hormonale në shtatzëni i lirojnë nyjet/kyçet dhe ligamentet që bashkëngjitin kockat e legenit me shpinën tuaj. Kjo mund të bëjë që ju të ndjeheni më pak të qëndrueshme dhe të shkaktoni dhimbje kur ecni, qëndroni në këmb, kur uleni për periudha të gjata, rrokulliseni në shtrat, kur merrni një karrige të ulët ose kur përkuleni apo tërhiqni gjëra.

Nuk jeni vetëm. Më shumë se tre të katërtat e grave shtatzëna i përjetojnë dhimbjet e shpinës në këtë periudhë. Më shpesh dhimbja shfaqet në muajt më vonë ose bëhet më keq si shtatzënia zhvillohet shumë. Këto dhimbje gjithashtu mund të vazhdojnë edhe pasi fëmija të lindi, por dhimbjet e shpinës pas lindjes zakonisht zgjidhen brenda disa muajve.

Lajm i mirë është se nuk ka asnjë lidhje midis dhimbjeve të shpinës dhe gjendjes së shtatzënisë.

472895
472895

Çfarë lloje dhimbjesh janë të zakonshme në shtatzëni?

Ekspertët përshkruajnë dy modele të përbashkëta të dhimbjeve të shpinës në shtatzëni: dhimbjet e mesit, të cilat ndodhin në fushën e rruazave të mesit në fundshpinë, dhe dhimbjet e pasme të legenit, të cilat ndjehen në pjesën e pasme të legenit tuaj. Disa gra kanë simptoma nga të dy llojet e dhimbjeve të shpinës.

Dhimbja e mesit është si dhimbja e fundshpinës që ju mund të keni përjetuar përpara se të keni qenë shtatzënë. Ju e ndjeni atë mbi ose rreth shpinës tuaj, afërsisht në nivelin e belit tuaj. Ju gjithashtu mund të keni dhimbje që shkojnë deri në këmbët tuaja. Qëndrimi ulur ose në këmbë për periudha të gjata kohore apo ngritja e peshave zakonisht e përkeqësojnë këtë dhimbje, dhe ajo mund të bëhet më intensive në fund të ditës.

Ju mund ta ndjeheni këtë dhimbje thellë në të ndenjurat tuaja, ose në një apo të dy anët e brendshme të kofshëve tuaja. Kjo mund të shkaktohet nga aktivitete të tilla si: ecja, ngjitja e shkallëve, kur ngriheni nga krevati juaj apo nga një karrige apo dhe nga aktivitete të ndryshme.

Shtatzënia me binjakë (ose më shumë) rrit shanset tuaja për të pasur një dhembje të fundshpinës apo kofshëve tuaja. Mbipesha mund të jetë gjithashtu një faktor rreziku për zhvillimin e dhimbjeve të mesit gjatë shtatzënisë, por rezultatet e studimeve që janë kryer janë kontradiktore.

A ka simptoma kur duhet të kontaktoni mjekun?

Po. Telefononi menjëherë mjekun tuaj nëse:

  • Dhimbja juaj e fundshpinës është e rëndë, konstante, ose bëhet progresivisht më keq, nëse është shkaktuar nga një traumë apo nëse ajo shoqërohet me ethe.
  • Ju keni humbur ndjeshmërinë në një ose të dyja këmbët, apo nëse papritmas ju ndjeheni të dobëta dhe pa koordinim.
  • Ju keni një humbje të ndjeshmërisë në të ndenjurat tuaja, ijë, zonën gjenitale, në fshikëzën e urinës ose anus, të cilat mund të bëjnë të vështirë urinimin tuaj apo daljen jashtë. Edhe mosmbajtja dot e urinimit apo jashtëqitjes është një faktor që duhet t’a konsultoni me mjekun tuaj.
  • Ju keni dhimbje në fundshpinën tuaj në fund të tremujorit të dytë apo të tretë. Kjo mund të jetë një shenjë e lindjes së parakohshme, veçanërisht në qoftë se ju nuk e keni pasur këtë dhimbje prapa kësaj periudhe.
  • Ju keni dhimbje në fund të shpinës, ose në njërën anë nën brinjët tuaja apo në të dyja. Kjo mund të jetë shenjë e një infeksioni në veshka, veçanërisht në qoftë se ju keni edhe ethe, të vjella, apo gjak në urinën tuaj.