A është normale të kesh gjakderdhje pas lindjes?

0
5033
Sanitary pad.

Po. Të gjitha gratë humbasin gjak gjatë dhe pas lindjes. Disa ditë pas lindjes, do t’ju duket se keni një periudhë shumë të rëndë. Për shkak se sasia e gjakut në trupin tuaj rritet me rreth 50 për qind gjatë shtatzënisë, trupi juaj është i përgatitur mirë për këtë humbje normale të gjakut.

Ja se çfarë ndodh: Kur placenta ndahet nga mitra, ka enë të hapura të gjakut në zonën ku është ngjitur, dhe fillojnë të rrjedhin gjak në mitër. Pasi placenta është larguar, mitra vazhdon të kontraktohet, e cila mbyllë enët e gjakut, duke reduktuar në mënyrë drastike gjakderdhjen. Nëse keni pasur një episiotomi ose çarje gjatë lindjes, mund të keni gjakderdhje nga ai vend edhe nëse është qepur.

Ushqyerja me gji, e cila e nxit trupin të çlirojë hormonin natyral oksitocin, gjithashtu ndihmon në kontraktimin e mitrës. (Kjo është arsyeja pse ju mund të ndjeni dhimbje kur ushqeni fëmijën me gji).

Herë pas here, mitra nuk kontraktohet mirë pas lindjes, duke rezultuar në humbje të tepruar të gjakut të quajtur hemorragji pas lindjes.

Çfarë është lochia – lehonia (Shkarkimet nga mitra pas lindjes)?

Gjakderdhja pas lindjes është shkarkimi vaginal gjatë periudhës pas lindjes. (Termi vjen nga një fjalë greke që do të thotë “lidhur me lindjen e fëmijës”.) Përbëhet nga gjaku, indet e derdhura nga kontraktimi mitrës dhe bakteret.

Për ditët e para pas lindjes, ajo përmban një sasi të mjaftueshme të gjakut, kështu që do të jetë e kuqe e ndritshme dhe do të duket si një periudhë e rëndë menstruacionesh. Mund të dalë me ndërprerje në shpërthime të vogla ose të rrjedhë në mënyrë të barabartë. Nëse ju keni qenë shtrirë për një kohë dhe gjaku është mbledhur në vaginë, ju mund të shihni disa mpiksje të vogla kur të ngriheni.

Duhet të keni më pak shkarkime çdo ditë, me ngjyrë më të ndritshme. Dy deri në katër ditë pasi të keni lindur, do të jetë më e hollë dhe ngjyrë rozë. Rreth dhjetë ditë pas lindjes, duhet të keni vetëm një sasi të vogël shkarkimi të bardhë ose të verdhë-të bardhë. Në këtë pikë, shkarkimi është i përbërë kryesisht nga qelizat e bardha të gjakut dhe qelizat nga veshja e brendshme e mitrës.

Lehonia do të ndalojë në dy deri në katër javë, edhe pse një numër i vogël i grave vazhdojnë të kenë gjakderdhje të pakta ose gjakderdhje për disa javë të tjera.