Constipated-Baby-Help-2_compressed

Nëse fëmija juaj duket se shtrëngohet, ose në qoftë se pelena e saj është e mbushur me feçe të forta në formë topthash, kjo është një shenjë e sigurt se gjërat nuk janë mirë me të dalën e bebes. Nëse fëmija ka kapsllëk kronik, ose në qoftë se ju ndonjëherë gjeni gjak në jashtëqitjen e fëmijës suaj, kontaktoni menjëherë mjekun tuaj, pasi këto mund të jenë shenja të një gjendje të rëndë. Më poshtë po ju japim disa këshilla të cilat për shumë nëna kanë dhënë rezultate.

Rritja e konsumit të ujit.

Nëse fëmija juaj është duke u ushqyer me gji ose me qumësht formulë, është e lehtë të supozojmë se ajo është duke marrë ujë mjaftueshëm për shkak të një diete kryesisht të lëngshme. Nëse fëmija juaj tregon shenja të kapsllëkut, provoni t’i jepni asaj një shtesë prej çerek filxhani ujë pas çdo ushqimi për të ndihmuar zorrët të tkurren siç duhet. Kjo këshillohet kur bebi ka filluar ushqimet e ngurta dhe të paktën kur bebi të jetë mbi 4 muajsh.

Ofrojini lëng frutash.

Lëngu i kumbullës ka një efekt laksativ natyror, por lëngu i dardhës dhe mollës gjithashtu ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut të lehtë. Shumica e foshnjave shpejt zhvillojnë një preferencë për lëngjet për shkak të ëmbëlsisë që ato kanë, kështu që ofrojini vetëm lëngjë të pa holluara kur bebi të jetë kaps. Për të shmangur gazrat, filloni ngadalë me më pak se 40 ml lëng pas çdo ushqimi.

Ushqejeni beben me fibra të larta.

Bananja, drithërat e orizit, karrota, dhe djathi janë shtylla kryesore në dietat e shumicës së foshnjeve. Këto ushqime kanë efekte në feçe dhe i bëjnë ato më të ngurta. Ushqime të tilla si: kajsia, dardha, kumbulla të thara, pjeshka, dhe kumbulla e freskët janë zgjedhja më e mirë për të ndihmuar në shmangien e kapsllëkut.

Bëjini bebit ushtrimin e “biçikletës”.

Ndonjëherë duke e bërë trupin e fëmijës të lëvizë ju do të ndihmoni zorrët që të kryejnë tranzitin. Vendoseni fëmijën tuaj mbi kurrizin e tij përballë jush. Ngrini këmbët e tij dhe lëvizini ato në një lëvizje rrethore për të imituar lëvizjet e pedalimit të një biçiklete. Lëvizja duhet të ndihmojë në zbutjen e presioneve të barkut dhe t’i bëjë gjërat të shkojnë në drejtimin e duhur.

Provoni një markë të ndryshme të qumështit formulë.

Nëse fëmija juaj ushqehet me formulë, nganjëherë një ndryshim marke është e gjithë ajo që duhet për të lehtësuar kapsllëkun e bebes. Çdo fëmijë reagon ndryshe nga përbërësit e çdo lloj formule, kështu që provoni disa marka formulash për të gjetur një që fëmija juaj e toleron mirë. Shumica e markave kanë një lloj formule e cila ka laktozë të ulët, çka fëmija juaj mund ta tolerojë më mirë.

Matini temperaturën fëmijës tuaj.

Stimulimi i zorrës së trashë mund të ndihmojë zorrët e fëmijës suaj që të kryejnë jashtëqitjen. Shumë nëna betohen për efektshmërinë e kësaj metode megjithatë ju duhet ta kryeni atë nën masa të rrepta sigurie. Përdorni vazelinë për të lyer majën e termometrit kur ta vendosni atë në zorrën e trashë të fëmijës tuaj. Shumë butësisht luani vetëm majën disa herë përpara se ta hiqni atë. Stimulimi, shpesh do të shkaktojë daljen jashtë të bebes.

Masazhoni barkun e foshnjës tuaj.

Me fëmijën tuaj në shpinë të saj, vendosni dorën tuaj në kërthizën e saj. Duke përdorur një mocion në drejtim të akrepave të orës, masazhoni barkun e fëmijës tuaj në rrathë të cilat sa vijnë dhe zmadhohen. Ndiqni sinjalet e fëmijës suaj se sa shumë presion ju duhet për të përdorur. Nëse ajo grindet apo qan, ju jeni duke ushqtruar shumë frocë.

Jepini bebit një banjë të ngrohtë.

Një dush i ngrohtë do të qetësojë pothuajse çdonjeri. Ideja është se uji i ngrohtë do të ndihmojë fëmijën tuaj të relaksohet, duke lejuar trupin e tij për të lënë të shkojë atë që ai është duke mbajtur. Kur ju të jeni duke e tharë bebin kjo është gjithashtu kohë e përkryer për të provuar dhe teknikën e masazhimit të barkut të bebes.

Përdorni një suposto me glicerinë.

Konsultohuni me mjekun tuaj në lidhje me sasinë e supostos që ju duhet të përdorni. Në varësi nga mosha, madhësia e fëmijës suaj, dhe se sa kohë ai ka qenë kaps, mjeku juaj mund të rekomandojë nga çerek suposto fëmijësh deri në një të plotë. Kjo vetëm me këshillën e mjekut dhe nëse ai e shikon të arsyeshme për beben tuaj. Supostot e glicerinës në mënyrë tipike do të shkaktojnë daljen jashtë të fëmijës brenda 15-30 minuta.

Çfarë nuk duhet të bëni?

Për shkak se foshnjat janë të vogla ato shpejt mund të dehidratohen. Në asnjë rast nuk rekomandohet përdorimi i vajit mineral, enemas, ose laksativëve stimulues tek fëmija tuaj.

Nëse asnjë nga këshillat e mësipërme mbi lehtësimin e kapsllëkut të fëmijës suaj nuk ka funksionuar vizita në një mjek është e nevojshme për të eleminuar çdo mundësi që fëmija të ketë probleme shëndetsore.